Autor: Kristi Malmberg • 4. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VKG ja Eesti Energia konfliktis

Viru Keemia Grupp (VKG) sõlmis suvel Eesti Energiaga lepingu, millega viimane kohustub müüma põlevkivi umbes 31 eurot tonn, VKG juhatuse esimehe Priit Rohumaa sõnul on hind aga vähemalt kolmandiku võrra kõrgem kui peaks.

VKG leiab, et neile müüdava nn tükipõlevkivi hind võiks kõige rohkem poolteist korda olla kallim kivist, mille kaevandused müüvad elektrijaamadele, kirjutab Postimees. Kui Narva elektrijaamadele läheb peenem kivi 13 euroga tonn, siis järelikult oleks Eesti Energial õigus nende käest küsida umbes 20 eurot tonn.

VKG ootab praegu pingsalt, et oma sõna ütleks konkurentsiamet.

Eesti Energia juht Sandor Liive märkis Äripäevale saadetud kommentaaris, et Eesti Energial puudub igasugune kohustus müüa oma konkurendile edasi ettevõttele lubadega kasutamiseks ettenähtud põlevkivi.

"Selline müügihindade vastandamine on põhjendamatu, sest see ressurss kuulub Eesti Energiale. VKG tahab saada Eesti Energialt kivi odavamalt, kui on see väärtus, mida me  ise suudame meile lubadega ettenähtud põlevkivi  kasutades luua," selgitas Liive. "Põlevkivi müümine odavamalt tähendaks Eesti Energiale kahjulikku tehingut, mille tulemusena kannatab riik ja maksumaksjad.  VKG soovib sisuliselt saada kingitust riigi, maksumaksja ja Eesti Energia arvelt. Meie jaoks on põlevkivi näol tegu äriahela ühe osaga, kaevandamist ei saa vaadata eraldi. Turguvalitsevast seisust ei saa siin aga juttu olla, sest tükikivi turul on turguvalitsev seisund hoopis VKGl."

Liive lisas, et hinna juures on oluline seegi, et põlevkivi kvaliteet, mida müüakse VKGle ning mida kasutatakse Narva elektrijaamades on väga erinev. VKG vajab suurematükilist ning õlirikkamat osa põlevkivist, mis on paratamatult ka kõrgema omahinnaga.

"Põlevkivi on ressurss, mis on antud meile selleks, et me saaks sellest elektrit ja õli toota. Ei ole Eesti Energia roll ega kohustus olla põlevkivi vahendusorganiks, kes kõigile soovijatele seda omahinnaga edasi  müüb. See oleks sama absurdne kui nõuda näiteks VKGlt oma põlevkivi müümist omahinna alusel igale soovijale," märkis Liive.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077