Autorid: aripaev.ee reklaamtekst, Allikas: www.aripaev.ee • 3. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtted teenisid II kvartalis mullusest vähem kasumit

Ettevõtlussektori kogukasum oli 2013. aasta II kvartalis 801 miljonit eurot, mis oli 5% väiksem kui aasta varem samal ajal, teatas statistikaamet.

Ettevõtlussektori kogukasumi vähenemise põhjus oli eelkõige kasumi vähenemine töötleva tööstuse ning veonduse ja laonduse tegevusalal.

Töötleva tööstuse kasum vähenes eelmise aasta II kvartaliga võrreldes 19%, seda eelkõige kütteõli-, toiduaine- ja keemiatööstuse kasumi vähenemise tõttu. Veonduse ja laonduse tegevusala kasum vähenes neljandiku võrra, mõjutatuna põhiliselt veetranspordist. Suurima positiivse panuse sektori kogukasumisse andsid peamiselt siseturule panustavad kinnisvara-, kaubandus- ja energeetikaettevõtted.

Ettevõtted müüsid 2013. aasta II kvartalis kaupu ja teenuseid 12,7 miljardi euro eest, mis oli 9% rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Enim suurenes müügitulu mäetööstuses, millele avaldas enim mõju turbatootmise kasv. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandus- ja töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu kasvas vastavalt 14% ja 10%.

Ettevõtete kulud suurenesid 2012. aasta II kvartaliga võrreldes 10%, sealhulgas tööjõukulud 9%. Nii tööga hõivatud isikute kui ka töötatud tundide arv suurenes kumbki 3%. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5400 eurot kvartalis, mis jäi võrdluses eelmise aasta II kvartaliga samaks.

Ettevõtete investeerimisaktiivsus väheneb. Ettevõtted investeerisid 2013. aasta II kvartalis 603 miljonit eurot, mis oli 8% vähem kui eelmise aasta samal ajal. Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse. Suuremad investeerijad olid energia-, põllumajandus- ja töötleva tööstuse ettevõtted, kes tegid kokku üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes eelmise aasta II kvartaliga suurenesid vaid investeeringud masinatesse ja seadmetesse ning arvutitesse ja arvutisüsteemidesse, ülejäänud investeeringud vähenesid.

 

Autor: aripaev. ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077