Autor: Raigo Neudorf • 28. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Joosep Aru: allhankest kumab vahel vastu kolhoosi mentaliteet

JOT Eesti tegevjuht Joosep Aru tutvustas läinud nädalal toimunud Tööstuse allhankeseminaril probleeme ja kitsaskohti, millega on ettevõte kokku puutunud erinevat allhanget tellides.

JOT Eesti on rahvusvahelise JOT Automation grupi tütarettevõte Eestis, mis valmistab testi- ja tootmislahendusi intelligentsetele toodetele, komponentidele ja elektroonikale. Muuhulgas valmistab ettevõte erinevaid testiseadeid näiteks elektroonika- ja autotööstusele.

Töötajaid on JOT Eestil umbes 100 ringis ning Aru kinnitusel on ettevõte allhankest päris suures sõltuvuses. Tema sõnul allhangestab JOT Eesti tervet rida erinevaid tegevusi: keevitamine, mehaaniline töötlus, värvimine, vesilõikus, laserlõikus, kaablite koostamine, 3D mõõtmine jne. 2011. aastal ulatus ettevõtte allhankemaht kokku 5,5 miljoni euroni.Samas näitab JOT Eesti aastatepikkune kogemus, et tihtipeale jätab allhangete kvaliteet pehmelt öeldes soovida.„Olen külastanud mõnda allhankijat, kellel on suur ja kõle ruum, tootmises valitseb mustus ning kõikjal vedelevad asjad laiali. Mõnes tootmises on keset tootmishalli väike jalgrada, kus on enam-vähem ohutu kõndida,“ lausus Aru.Tema hinnangul on üheks suurimaks allhankija poolseks möödapanekuks just oma võimete ülehindamine, mida tehakse tihtipeale teadlikult. Samuti on JOT Eesti kokku puutunud allhankijatega, kes alahindavad või eiravad tehnilisi ja/või kvaliteedinõudeid või töö keerukust.  Ka on probleeme esinenud kommunikatsiooni poolel.

Aru sõnul kumab mõne allhankija poolt vastu aga tõeline lohakus. „Näiteks on meile saabunud suured värvitud detailid, mille peal on näha inimeste jalajäljed. See tuletab meelde kolhoosi mentaliteeti.“

JOT Eesti tegevjuhi hinnangul on majanduse ja ettevõtete kiire kasvu ajal välja löönud ka juhtimise nõrk tase.„Juhiks edutatakse kõige parem koostaja või spetsialist. Sellega tehakse aga koguni kaks viga: saadakse endale nõrk juht ja kaotatakse hea spetsialist.“

Olukorra parandamise nimel on JOT Eesti Aru kinnitusel viinud allhankijate seas läbi koolitusi, et vähendada "kolhoosi mõtteviisi" ja ükskõiksust.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077