Autor: Ave Lepik • 22. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puidutööstust veab koduturg

Kui 2011. aastal vedas puidutööstuse kasvu veel eksport, siis mullu oli koduturg tugevam, selgub majandusministeeriumi ülevaatest. Globaalne majandus püsis nõrgemapoolsena ning see andis tunda ka ekspordimahtudes.

Ülevaade kinnitab, et puidutööstuses toimus eelmisel aastal stabiliseerumine. Võrreldes aasta varasemaga aeglustus tootmismahtude kasv veelgi, seejuures koduturg kasvas veidi kiiremini kui eksport.

Samal ajal püsis Eestis Euroopa keskmisest kiirem majanduskasv ning kinnisvaraturu taastumine, mis tõi kaasa kodumaise nõudluse kasvu sektori toodetele. Kokku kasvas aastaga sektori müük 2,2% ning müük koduturule 2,6%. Seejuures püsivhindades arvestatud toodangu maht kasvas aastaga 1,8% ning seda peamiselt tänu tugevale esimesele poolaastale.

Eelnevaid aastaid iseloomustanud toorme kallinemine peatus ning Riigimetsa Majandamise Keskuse vahelao hinnastatistika järgi langesid mullu puiduhinnad 7,1%. Põhiline hinnalangus tuli erinevate paberipuu liikide arvelt. Nii männi-, kuuse-  kui ka kasepaberipuit odavnesid aastaga 17-18%. Ainsana kallines mõne protsendi võrra paberipuu liikidest kodumaal töödeldav haavapaberipuu.

Kiireima hinnakasvuga oli kasepalk, mis kallines aastaga ligi 9%. Männi- ja kuusepalgi hinnatõus jäi mõne protsendi juurde.

Üheks hinnalanguse põhjuseks oli kütteks kasutatava puiduhinna langus nõudluse vähenemise tõttu Narva jaamades, kuna seal kasutati osaliselt ära ka paberipuiduks sobiv puit. Seejuures just kütteks kasutatav puiduhake odavnes aastaga ligi viiendiku võrra. Samas ülejäänud sisendid pigem kallinesid.

Kokku kasvasid aastaga sektori tootjahinnad 0,6% jagu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077