Autor: Raigo Neudorf • 17. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

AS Estanc juht: alguses naerdi meie soovide peale

ÄP Tööstusuudiste poolt eile korraldatud kogemusseminaril „Tööstusprojektide rahastamise parimad praktikad“ esitles ASi Estanc juht Vaido Palmik ettevõtte kogemusi uue tootmishoone ehitamisel.

ASi Estanc näol on tegu metallitööstussektoris tegutseva perefirmaga, mis tegeleb tööstuslike mahutite tootmisega. Vajadus uue tootmishoone järele tekkis Palmiku sõnul mitmel eri põhjusel: senisel tootmishoonel olid kasvava ettevõtte jaoks ebasobilikud layout lahendused (uue puhul sääst 30%), vähene tõstejõud (uuel 100 tonni), väikesed uksed (uuel 8 x 8 meetrit), logistikaprobleemid ja kõrged küttekulud.

Palmiku sõnul tahtis AS Estanc valmistada suuremaid, keerulisemaid ja raskemaid tooteid, kuid senised tootmisvõimalused seadsid sellele piirid. Uus tootmishoone pidi aga kõik eelnimetatud probleemid lahendama.Kõigepealt tuli Estancil lahendada küsimus, milline tee uue tootmishoone rajamiseks valida, ehk kas eelistada selle ehitamisel kinnisvarafondi või laenu.„Meil pole kunagi olnud ideed kinnisvaraarendajaks hakata, aga olude sunnil pidime seda tegema. Kuna tegemist on pereettevõttega, tahtsime võtta ise laenu, mitte minna kinnisvarafondi teed,“ selgitas ta.Teisalt tõstis Palmik esile, et uue tootmishoone projekteerimisel peab olema lähteülesanne väga hästi lahtiseletatud. „Mida paremini on uue projekti puhul lähteülesanne ära kirjeldatud, seda parem lõpptulemus.“Tema kinnitusel pole Eestis Estanci vajadustele vastavat ehk 100-tonnise tõstejõuga hoonet sisuliselt 20 aastat ehitatud.„Halli esimese etapi ehitusel kasutasime peatöövõttu. Projekti ülekulu oli 10%, kuid ma olen kuulnud, et ehituse puhul on isegi 25% ülekulu hea tulemus. Hetkel lõpetame teist etappi, mille tegime projektijuhtimise meetodil. Palkasime projektijuhi ja ehitusjärelevalve samas isikus. Ülekulu oli 5% ehk oluliselt väiksem,“ selgitas Palmik.Samas oli Estancil projekteerijatele-ehitajatele üsnagi omanäoline soov: uuel tootmishoonel peab olema põrandaküte.„Meie soov oli, et uues hallis oleks jalge alt soe. Alguses naerdi selle peale,“ märkis Palmik. Tänaseks on aga Estanci tootmishoone põrandal, mis peab taluma 200-tonnnist koormust, olemas ka põrandaküte.Kokku läks uue tootmishoone ehitamine Estancile maksma 4,3 miljonit eurot, mida rahastati Swedbanki laenuga. Investeering seadmetesse ulatus aga 3,2 miljoni euroni, millest EASi tugi moodustas 1,92 miljonit eurot.Investeeringu toel loodab Estanc saada efektiivsuse tõusu 30%. Ettevõtte käive ulatus möödunud aastal 9,3 miljoni euroni ja tööd anti 85 inimesele. Tänavuseks käibe-eesmärgiks on seatud 11,5 miljonit eurot ning töötajate arv on plaanis kasvatada 125 inimeseni.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077