Autor: Raigo Neudorf • 3. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liit: elektri mikrotootjate elu tuleb lihtsustada

Eesti Elektritööstuse Liit esitas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ettepanekud liitumistingimuste ühtlustamiseks ja seadusandluse korrastamiseks, mille eesmärgiks on ühtlustada mikrotootjate liitumistingimused ja täpsustada seadusandluses mikrotootja õigusi ning neile esitatavaid tehnilisi nõudeid.

“Liitumistingimused mikrotootjale peavad olema selged, üheselt mõistetavad ja võimalikult sarnased kõikides võrguettevõtetes Eestis. Me ei tohi mikrotootjaid ühte patta panna suurte elektrijaamadega ja neile esitatavate tehniliste nõuetega, vaid peame tagama oma tarbeks elektritootjatele lihtsama liitumise ning andma võimaluse mikrotootmisega tegeleda ka elektri tavatarbijale,” ütles Eesti Elektritööstuse Liidu juht Tõnis Vare.

“Samas peame mikrotootjate tehniliste nõuete juures arvestama kogu elektrisüsteemi toimimist, et kõikidele tarbijatele oleks tagatud kvaliteetne elektrienergia.”Elektritööstuse Liit tegi kõigile Eesti võrguettevõtetele ettepaneku ühtlustada mikrotootjate liitumisprotsessid ja neile esitatavad tehnilised tingimused. “Liitumine peaks olema võimalikult sarnane olenemata elektrivõrgu asukohast ja omanikust. Elektritööstuse Liit teeb ettepaneku lähtuda mikrotootjale kehtestatud riiklikust standardist,” sõnas Vare.Tema sõnul saab elektrivõrguga liita mikrotootmisseadmeid mis vastavad Euroopa Liidus kehtivatele nõuetele ja millel on CE märgistus.”Kõige lihtsam on kasutada võrguettevõtjate poolt kontrollitud seadmete nimekirjas olevaid tooteid, mis  ei tekita võrgus töötamisel häireid ning tagavad kvaliteetse elektrienergia ka teistele klientidele. Kokku on lepitud ka töökorraldus uute seadmete nimekirja lisamiseks,“ lisas Vare.Elektritööstuse Liidu ettepanekud seadusandluse korrastamiseks hõlmavad mikrotootja mõiste põhistamist seadusandluses, elektrituruseaduse sätete täpsustamist taastuvenergia toetuste taotlemisel ja mikrotootja välistamist tuuleenergia aastase kogutootmise piirangute osast. Samuti esitati ettepanekud mikrotootjatele esitatavate tehniliste nõuete täpsustamiseks võrgueeskirjas.“Mikrotootjate mõiste põhistamine seadusandluses annab riigile võimaluse välja töötada konkreetsemad teotusmeetmed mikrotootmisseadmetega taastuvenergia tootmiseks ning annab võimaluse mikrotootjatele esitatud nõuete lihtsustamiseks võrreldes suurte elektrijaamadega ja mille läbi tagatakse mikrotootjate võrdne kohtlemine elektriturul,“ sõnas Vare.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077