Autor: Indrek Kald • 15. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ametiühingud: spetsialistide sissetoomine tõstab kohalike palku

Ametiühingute keskliit toetab välismaalaste seaduse muudatust, mis lihtsustab tippspetsialistide Eestisse toomist, sest see aitab tõsta ka kohalike palku.

"Välismaiste tippspetsialistide kaasamine aitab Eestil liikuda taibukama ja tootvama majanduse suunas, mistõttu sellel on positiivne mõju ka siinsete tavatöötajate palkadele," põhjendab ametiühingute juht Peep Peterson.

Ametiühingud juhivad siiski tähelepanu, et võimekad talendid on Eestiski olemas – neid tuleks märgata ja nende arengusse piisavalt panustada.

"Ka meie inimesed kõlbaksid tippspetsialistideks ja me vajame, et kogu kohalik tööjõud kunagi samale tasemele areneks," lisas Peterson. "Oli näiteks aeg, kus kõik keerukamad protseduurid lennukihoolduses tehti Skandinaavia võõrtööjõu poolt. Tänaseks on meie oma spetsialistid saanud piisavalt koolitust ja saavad kõigi töödega suurepäraselt hakkama. Tulemuseks on nii tööviljakuse kui lennumehaanikute palgataseme oluline tõus," selgitas ta.

Samas on ametiühingud jätkuvalt vastu tööturu avamisele odavale lihttööjõule. "See ei anna majandusele hetkel midagi juurde, pigem võib see tööviljakuse kasvu isegi pidurdada ja kohalikke palku langetada," märkis Peterson. "Tuleksime teema juurde tagasi tingimusel, et lihttööjõudu vajavad sektorid sõlmivad enne üleriigilise palgaleppe, mis sätestab ka meetmed tööviljakuse ja palgataseme üldiseks tõusuks."

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo, majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi ning siseminister Ken-Marti Vaheri algatatud välismaalaste seaduse muudatused lihtsustavad ja kiirendavad oluliselt elamisloa taotlemist töötamiseks tippspetsialistina, ettevõtluseks või õppimiseks. Tingimused lihtsustuvad ka asjaosaliste pereliikmetele. Sissetoodud spetsialistidele tuleb maksta keskmisest kõrgemat palka.

Tippspetsialistide sissetoomise vajadust on kinnitanud ka mitmed majandusanalüütikud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077