Autor: Raigo Neudorf • 27. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tammist: riik peaks lõpetama raiskava energiatootmise toetamise

Eesti Taastuvenergia Koja juhataja Rene Tammisti teatel kuulutas Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) peaökonomist Fatih Birol, et nn musta energia toetused on rahvavaenlaseks number üks.

 „IEA on alates 2009. aastast pööranud olulist tähelepanu fossiilallikatele makstavate toetuste vähendamisele. IEA näeb oma rolli vastavas valdkonnas pidev panusena G20 otsuse toetuseks “ratsionaliseerida ja keskpikas perspektiivis lõpetada ebaefektiivsed musta energia subsiidiumid, mis soodustavad raiskavat tarbimist,““ märgib Tammist oma blogipostituses.

Tema sõnul kuulutas Fatih Birol, IEA peaökonomist, et musta energia toetused on rahvavaenlaseks number üks.„Ajakiri Forbes küsis maailma esienergeetikaökonomistilt taastuvenergiaga seotud suurimate ohtude ja võimaluste kohta. Birol vastas, et suurimaks ohuks on fakt, et paljudes riikides toetatakse ulatuslikult musta energia (nafta, gaas, kivisüsi) ja nendest toodetud elektri tarbimist. See vähendab kunstlikult ja oluliselt musta energia hinda. IEA analüüs näitab, et ligi poole triljoni dollari suurused aastased toetused – st üle 500 miljardi dollari – vähendavad kunstlikult nafta, gaasi, kivisöe ja neist toodetud elektri hinda. See viib raiskavale energiakasutamisele ja kasvatab CO2 emissioone. Birol peab säästva energia arengu suurimaks ohuks musta energia toetusi, tituleerides need rahvavaenlaseks number üks,“ märkis Tammist.Tema sõnul torkab Eesti mustale energiale makstavate subsiidiumitega OECD liikmete hulgas aga teravalt silma.„Oma eelmises blogipostituses juhtisin tähelepanu sadadele miljonitele eurodele, mis igal aastal varjatult põlevkivienergeetika toetamisse suunatakse. Keskkonnaministeerium on tõdenud olukorra teravust: “Eesti maksumaksjad kannavad tõenäoliselt endale teadmata lisaks igakuiste elektriarvete tasumistele enam kui miljardi euro ulatuses põlevkivielektri täiendava toetamise koormust.“Läinud nädalal teatas EPL, et maksumaksja koormus musta energia toetamisel ähvardab kasvada, sest Eesti Energia soovib riigieelarvest kokku miljardit eurot. Loodan, et IAE-ga liitumise protsessis annab Eesti riik tegeliku ülevaate mustale energiale makstavatest toetustest ja lõpetab raiskava ja C02 emissioone kasvatava energiatootmise toetamise,“ kirjutab Tammist blogipostituses.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077