Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev, Электронный справочник Äripäev • 27. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome omanikuga soojaettevõttes puhkes töötüli

Soojatootmisettevõtte Adven Eesti töötajate ametiühing on pöördunud riikliku lepitaja poole, et lahendada töötüli, mille aluseks on tööandja soov lõpetada kehtiv kollektiivleping ning uut lepingut enam mitte sõlmida.

Kuigi ametiühingu ja tööandja esindajate vahel on toimunud mitmeid kohtumisi, on tööandja oma seisukohta - uut kollektiivlepingut mitte sõlmida - väljendanud väga selgelt, teatas Eesti Energeetikatöötajate Ametiühingute Liit.

“Probleem seisneb tegelikult tööandja suutmatuses teha õiguslikus mõttes vahet töökorralduse reeglitel ja kollektiivlepingul,“ kommenteerib tekkinud olukorda Adven Eesti ametiühingu esimees Alar Sepper. "Kui töökorralduse reeglid on dokument, mida tööandja saab ja võib ühepoolselt muuta, siis kollektiivleping on kahepoolne kokkulepe. Pöördusime ka oma Soome kolleegide poole Adveni emafirmas, kes meid loodetavasti selle tüli lahendamises aitavad.”

Eesti Energeetikatöötajate Ametiühingute Liidu (EEAÜL) esimehe Sander Vaikma sõnul on olukord töötajate jaoks halvemaks hakanud muutuma peale seda, kui riigikogu võttis möödunud aastal vastu uue kollektiivlepingu seaduse, mille muudatused andsid tööandjatele suuremad võimalused töötajatega ka lepingulistes suhetes manipuleerida.

2011. aastal oli Adven Eesti keskmine töötajate arv 100 .

Adveni Eesti äritegevus sai alguse aastal 1991, kui piirkondlikud soojusettevõtted ühinesid soojatarnijaks nimega Termest AS. Ettevõtte omandas 2000. aastal Fortum, muutes nime Fortum Termest ASiks. Firma jätkas äritegevust Fortumi omanduses kuni 2012. aasta alguseni, mil äriühing müüdi EQT-le koos Soome samalaadse ettevõttega Fortum Energiaratkaisut. 2012 aprilli alguses läksid ettevõtted ühise kaubamärgi Adven alla.

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077