Autor: Raigo Neudorf • 1. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia puhaskasum vähenes ligi kaks korda

Eesti Energia käive 2012. aastal oli 868 miljonit eurot, millest elektrimüük koduklientidele moodustas 53 miljonit eurot ehk 6 protsenti kogukäibest. Elektrimüük kodutarbijatele jäi kahjumisse.

Eesti Energia puhaskasum langes ligi kaks korda ehk 77 miljoni euroni. Puhaskasumi vähenemise põhjustas elektri tootmisvarade allahindamine, mille tingisid muutused elektriturul ning ümberkorraldused ettevõtte tegevust puudutavates riiklikes regulatsioonides. Ettevõtte 2012. aasta kulumieelne ärikasum (EBITDA) kasvas 5%, ulatudes 278 miljoni euroni.

Suurimat positiivset mõju omas ettevõtte majandustulemustele vedelkütuste müük, mis ulatus rekordilise 189 000 tonnini (+15,3%). Elektrit müüdi 2012. aastal 10 TWh, mis on 6,4% vähem kui aasta varem.Eesti Energia juhatuse esimehe Sandor Liive sõnul oli aasta olulisim sündmus monopoliajastu lõppemine Eesti elektriturul.„Turul on tekkinud tihe konkurents ning igaühel on võimalik valida meelepärane elektrimüüja. Uue olukorraga on kaasnenud ka ootamatusi - ma tänan meie kliente südamest usalduse ja kannatlikkuse eest,” sõnas Liive.Samas möönis Liive, et turu avanemine muudab elektriärist teenimise võrreldes varasemaga vähem prognoositavaks.„Muutlik hulgihind elektribörsil tähendab, et meie elektrijaamade konkurentsivõimelisus on tähtsam kui kunagi varem. Oleme tulevikku vaadates varasemast konservatiivsemad. Peame oluliseks, et meil tekiks paindlikkus kasutada põlevkivi rohkem kas elektri- või õlitootmiseks sõltuvalt sellest, kus see eestimaalastele parasjagu enim tulu toob,” lisas Liive.Möödunud aastal ulatus Eesti Energia kontserni investeeringute kogumaht kõigi aegade rekordini.Ettevõte investeeris 514 miljonit eurot, mis on 1,1% enam kui aasta varem. „Sellest summast investeerisime üle 97% Eestisse. Palju tähelepanu pälvinud välisprojektidesse tehtud investeeringud on üldpildis jätkuvalt marginaalsed,” lisas ta.Kontserni suurimateks investeeringuteks 2012. aastal olid: 208 miljonit eurot Auvere elektrijaama ehitusse; 100 miljonit eurot Elektrilevi võrkude uuendamisesse ja ehitusse; 54 miljonit Enefit280 valmimisse; 31 miljonit eurot Iru jäätmeenergiaplokki, 18 miljonit eurot uutesse Narva ja Paldiski tuuleparkidesse ning 16 miljonit eurot väävliheitmete vähendamisesse Narva elektrijaamade vanadele plokkidele, tänu millele vähenesid väävliheitmed ligi kaks ja pool korda.Eesti Energia kontserni majandustulemustes on konsolideeritud kütuste ning elektri- ja soojuse tootmise, jaotamise ja müügiga tegelevate ning muid teenuseid osutavate tütarettevõtete tulemused.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077