Autor: Raigo Neudorf • 19. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Molycorp Silmet: mõni nimetab Ida-Virumaad Siberiks

Läinud reedel külastas Äripäeva Tööstuse klubi tuntud Sillamäe ettevõtet Molycorp Silmet, kes jagas oma kogemusi töötajate värbamisel, koolitamisel ja motiveerimisel.

Molycorp Silmeti juhatuse esimehe David O’Brocki kinnitusel on ettevõte uhke just oma töötajate lojaalsuse üle, kuna koguni 45 protsenti töötajatest on ettevõttele truuks jäänud enam kui kümneks aastaks. Kõige staažikamal töötajal täitub tänavu Silmetis aga 45 aastat, mis tähendab, et ta on ettevõttes mööda saatnud kogu oma tööealise elu. 

Molycorp Silmeti personalijuhi Kadri Rattasepa sõnul annab Silmet hetkel tööd ca 600 inimesele, kellest 61% on mehed ja 39% naised. Kuna tegu on spetsiifilises valdkonnas tegutseva ettevõttega, vajatakse näiteks firma põhiprotsesside juhtideks ja spetsialistideks inimesi, kellelt eeldatakse keemia või metallurgu alast kõrgharidust. Kuna enamus selliseid spetsialiste on oma hariduse saanud Venemaa kõrgkoolides, on selliste lõpetajate värbamine Venemaalt äärmiselt raske.„Meil on ka Eestis kõrgkoolid, kes keemiat õpetavad. Kuid kuna me paikneme Ida-Virumaal, on selle suhtes säilinud negatiivne suhtumine – kes nimetab seda Siberiks, kes millekski muuks. Teine probleem on, et eesti noored ei räägi vene keelt. Samas on meie töölistest praktiliselt 100 protsenti vene keelt kõnelevad inimesed,” selgitas Rattasepp.Tema sõnul tulebki sellises olukorras soodustada oma töötajate õppimist ning teinekord läbida ka bürokraatia kadalipp ja osta spetsialiste välismaalt sisse.Kuigi kerge pole töötajate leidmine ka põhiprotsesside operaatori ja laboritöötaja ametikohtadele. Rattasepa sõnul on olukord täna selline, kus muutused on toimunud nii tööturul kui õpetatavates erialades ja uutel noortel lihtsalt puudub erialane ettevalmistus.„Noorel põlvkonnal on probleeme töösse suhtumisega,” nentis Rattasepp, kelle sõnul kujutatakse tihtipeale ette, et kogu töö puudutabki arvuti taga istumist ja sel moel tööpäevade möödasaatmist.Sellises olukorras paneki Molycorp Silmet tõsist rõhku kõigi oma töötajate koolitamisele ja arendamisele: inimestel on võimalik osaleda erialastel koolitustel, õppida keeli, tõsta oma kvalifikatsiooni jne.Samas märkis Rattasepp, et suuri avalikke konkursse uute töötajate leidmiseks ettevõte tavaliselt läbi ei vii.„Selles osas oleme me uute töötajate otsimise seisukohalt kindlasti palju paremas olukorras kui teised Eesti ettevõtted,” hindas Molycorp Silmeti personalijuht.Tema sõunl on ettevõttel olemas andmebaas potentsiaalsetest kandidaatidest, kes on varasemalt näiteks oma CV või kandideerimisavalduse saatnud. Samuti otsib ettevõte uusi töötajaid olemasolevate töötajate soovitustele tuginedes., kus spetsialistid ja tuntud ettevõtted jagavad kogemusi ja nõu tööjõuteemadel. Täpsemalt saate konverentsi kohta lugeda SIIT.21. märtsil korraldab toostusuudised.ee Tallinnas Tööstuse tööjõukonverentsi Kuidas tulla toime tööjõupuuduse olukorras

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077