Autor: Raigo Neudorf • 30. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aiamajade tootja AS Palmako alustas küttegraanulite tootmist

Siiani peamiselt freesprussist aiamaju ja liimpuitu tootnud AS Palmako alustas Kavastu tootmiskompleksis küttegraanulite tootmist.

Graanulitehase tootmisvõimsus on 4,5 tonni ühes tunnis, mis võimaldab  aastaseks mahuks kuni 30 000 tonni toodangut. Tooraineks kasutatakse höövlilaastu, kuiva saepuru ja puidu töötlemise käigus järelejäävaid klotse.

Peamiseks tooteks on 6 mm läbimõõduga Premium kvaliteediga küttegraanulid, kuid tehase masinapark lubab toota ka 8 mm diameetriga graanuleid. Esialgu küttegraanuleid väikepakendis ei pakuta ja neid on võimalik osta üksnes lahtiselt puistena. Graanulitehase käivitamisse investeeris ettevõte 2 miljonit eurot.„Aiamajade ja liimpuidu tootmisest jäi järele palju höövlilaastu ja puiduklotse. Puidugraanulite tootmisega alustamine lubab meil ära kasutada oma tootmisest tekkivad puidujäätmed, millega vähendame transpordikoormust tehase ümbruskonnas,“ kirjeldas küttegraanulite tootmise tagamaid Palmako juhatuse esimees Rain Raudsepp.„Esialgu tuleb osta toorainet juurde ka grupi ettevõtetelt ja teistelt koostööpartneritelt. Sel moel suudame toorme maksimaalselt väärindada ja lisaks tõsta ka ettevõtte konkurentsivõimet,“ lisas Raudsepp. Sarnaselt aiamajadele ja liimpuidule läheb enamik Palmako küttegraanuleid ekpordiks.

AS Palmako on Põhja-Euroopa juhtiv freesprussist aiamajade tootja ja Eesti juhtiv liimpuidu tootja ning eksportija. Kahes tehases valmib üle 35 000 puitmaja ja ligi 30 000 m3 liimpuittooteid aastas, mis turustatakse peamiselt Euroopas.

AS Palmako kuulub Eesti ühte suurimasse metsa- ja puidutööstuskontserni Lemeks, mille 22 tütar- ja sidusettevõtet annavad tööd rohkem kui  600-le inimesele nii Eestis, Lätis, Prantsusmaal kui ka Suurbritannias.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077