Autor: Kristi Malmberg • 13. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keskkonnanõuded tööstustele karmistuvad maikuus

Täna valitsuselt heakskiidu saanud tööstusheite seaduse eelnõu vähendab keskkonnasaastet ja kahjulikku mõju inimeste tervisele, teatas keskkonnaministeerium.

Eelnõu seab tööstusvaldkondades tegutsevaile ettevõtetele nõuded, mis aitavad vähendada ja vältida inimese tervisele negatiivset mõju avaldavat tööstussaastet. Edaspidi käsitletakse tervilikult kõike, mis puudutab õhku, vette ja pinnasesse juhitava heite vältimist ja kontrollimist, jäätmekäitlust ja energia tõhusat kasutamist. Tööstusettevõtted peavad kasutusele võtma parima võimaliku inimeste elu- ja looduskeskkonda kaitsva tehnoloogia.

Euroopa Keskkonnabüroo andmetel on Euroopas 52 000 suurt tööstusettevõtetet, mille tegevus kahjustab lisaks keskkonnale ka inimeste tervist. “Eestis on selliseid suurettevõtteid 256, mis on meie riigi suurust arvestades päris suur hulk. Saastamist puudutavate nõuete kaasajastamine, ühtlustamine ning puhtamate tehnoloogiate kasutamine parandab oluliselt lähikonnas elavate inimeste elukvaliteeti,” ütles Pentus-Rosimannus.

Tööstusheite seadus ei ole sisult täiesti uus, vaid laiendus juba üle kümne aasta kehtinud saastuse kompleksse vältimise ja kontrollimise seadusele. “Saaste vähendamiseks on vaja nõudeid karmistada ja laiendada neid ka seni seadusest välja jäänud tegevusvaldkondadele,” selgitas Pentus-Rosimannus.

Keskkonnainspektsiooni järelevalve tööstusettevõtete nõuete täitmise üle muutub senisest paremini kavandatuks, süsteemseks ja erinevaid riske arvestavaks. Ühtlasi saab ka avalikkus suuremaid võimalusi osalemiseks komplekslubade andmises või muutmistes, sest lisakskKeskkonnaministeeriumi ja keskkonnaameti kodulehtedele saab edaspidi täiendavalt teavet kohalike omavalitsusüksuste kodulehtedelt ja ajalehtedest.

Seadus jõustub 1. mail 2013. aastal. Uutele ettevõtetele hakkavad nõuded kehtima selle seaduse seaduse jõustumise ajast, olemasolevatele on ettenähtud üleminekuaeg kuni 7. jaanuarini 2014. Lisandunud uue 50 kompleksloa kohuslase jaoks on tähtaeg 7. juuli 2015. a.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077