Autor: Raigo Neudorf • 23. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia: meil on võimalik toota nõuetele vastavat diislikütust

Eesti Energia kütuste valdkonna teadus- ja arendustegevuse osakonna juhataja Indrek Aarna (PhD) kinnitab, et ettevõttel on võimalik toota nõuetele vastavat diislikütust.

„Eesti Energia on teostanud viimase 4 aasta jooksul mitmeid uuringuid, mis kinnitavad, et põlevkiviõlist on võimalik toota Euro5 nõuetele vastavat diislikütust. Me oleme testinud põlevkiviõlist diisli tootmist 5 korda ja kolmes erinevas laboris,“ kinnitas Aarna.

„Kõik maailmas laialt aktsepteeritud rafineerimistehaste tehnoloogiapakkujad on kinnitanud, et tehniliselt on see võimalik. Samuti on Eestis toodetud põlevkiviõlist katsepartii põlevkividiislit olemas ning tulemuse näitavad, et selline diisel vastab igati tänapäevastele mootorikütuste normidele. Seda kinnitasid ka testsõidud, mis tehti nii Eesti Energia autodega kui ka Jüri Muttika poolt Eesti Rahvusringhääling saates Ringvaade,“ lisas ta.Aarna sõnul keskkonnakaitseliselt põlvkiviõli järeltöötlustehas võrreldav iga rafineerimistehasega, sest tekkivad jääkgaasid on samad ja nende keskkonnasõbralikuks käitlemiseks on tehnoloogiad olemas.„Põlevkivi järeltöötlemine on ka majanduslikult mõttekas, kuna mootorikütuste turg on hoopis laiem ning toote hinnad kõrgemad kui põlevkiviõlil.Põlevkiviõli järeltöötluse võrdlemine nafta rafineerimisega ei ole päris kohane, sest nafta rafineerimistehas töötleb erinevaid fraktsioone eraldi ja erinevate tehnoloogiatega. Meie töötleme kogu põlevkiviõli ühe toormena ja ühe protsessiga. Seega saab meie järeltöötlust võrrelda ainult mingi osaga nafta rafineerimistehases ja sellisel juhul on töödeldavad kogused võrreldavad,“ selgitas Aarna.Indrek Aarna kommentaar on vastuseks põlevkiviuurija Jüri Žirjakovi väitele, mille kohaselt on Eestis põlevkiviõlist kõrgkvaliteetse mootorkütuse tootmine utoopia.Žirjakovi poolt läbi viidud uuringu kohaselt on Eestis kõrgkvaliteetse mootorkütuse tootmine põlevkiviõlist majanduslikult ebaotstarbekas ning sellisel viisil saadud kütus ei pruugi vajalikele nõudmistele vastata.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077