Autor: Ave Lepik • 20. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lember: import naftahindade meelevallas

Euroopa Liidus tervikuna on näha hindade stabiliseerumist, mis tuleneb nõudluse vähenemisest tööstuskaupade järele, kommenteeris majandusanalüütik Karel Lember statistikaameti tootjahindade kasvu andmeid.

Statistikaameti andmetel jäi oktoobris töötleva tööstuse tootjahindade kasv sarnaselt eelmisele kuule üsna tagasihoidlikuks – aastaga on hinnad kerkinud keskmiselt 1,7%.

"Võrreldes septembriga langesid hinnad vähesel määral (-0,1%). Euroopa Liidus tervikuna on hinnatõus olnud samas suurusjärgus või mõnevõrra kõrgem, kuid ka seal on näha hindade stabiliseerumist," ütles majandusministeeriumi majandusanalüüsi talituse peaspetsialist Karel Lember.

Üle 5% on aastaga hinnad tõusnud kolmes tööstusharus: toiduainete tootmine, keemiatööstus ning kummi- ja plastitööstus. "Toiduainehinnad on üles viinud pakkumise vähenemine, mille põhjuseks on kehvad saagid nii Euroopas kui USAs. Keemia- ning kummi- ja plastitööstus on rohkem mõjutatud naftahinna liikumistest. Nõudluse vähenemine on tugevamini mõjutanud puidutööstust, kus hinnad langesid aastaga 1,6%," kommenteeris Lember.

Tema sõnul toimusid oktoobris ekspordihindades sarnased muutused tootjahindadega: aastane hinnatõus jäi eelmise kuu tasemele (1,6%) ja kuises võrdluses hinnad langesid (-0,5%). "Hetkeolukord välisturgudel ei lase eksportööridel tootehindu oluliselt tõsta, et püsida konkurentsivõimelisena. Impordihindade keskmine aastakasv oktoobris kiirenes 4,3%-ni, kuid eelmise kuuga võrreldes olid hinnad samuti kerges languses (-0,2%)," ütles Lember. "Impordihindu mõjutab jätkuvalt enim nafta maailmaturuhinna muutus."

Oktoobris oli kõrgeim ekspordihindade aastane hinnatõus endiselt põllumajandussaadustel, kuid kasvutempo võrreldes eelmise kuuga aeglustus märgatavalt (14%-ni) ning kuuga hinnad langesid paari protsendi võrra. Selle taga näeb Lember eelkõige sesoonseid tegureid.

Ka toiduainetööstuses aeglustus aastane hinnakasv veidi (8%-ni) ja kuuga olid hinnad samuti kerges languses. Jätkuvalt kiirenes aastaga ekspordihindade kasv masinate ja seadmete tootmises (11%-ni), mis avaldub ka kuises hinnatõusus viimased viis kuud. Üle kümnendiku võrra on endiselt aastaga langenud palgi müügihinnad välisturgudele, kuid kuises võrdluses on viimastel kuudel märgata mõningast hinnakasvu.

Impordihindu enim mõjutanud naftasaaduste aastane hinnatõus kiirenes oktoobris 15%-le, samas eelmise kuuga võrreldes nende sisseveohinnad langesid paari protsendi võrra. Kuuga on enim tõusnud põllumajandussaaduste impordihinnad (7%), mis on tingitud sesoonsetest teguritest, samas aastane hinnakasv jääb alla ühe protsendi.

"Hindade püsimist praegusel tasemel on oodata ka lähitulevikus," ütles Lember. "Konjunktuuriinstituudi küsitletud tööstusettevõtete juhtidest valdav enamus ei prognoosinud hinnamuutusi järgneva kolme kuu jooksul. Tavapäraselt olid hinnatõusu ootused kõrgemad toiduainetööstuses, kuid ka selles harus eeldas oktoobris neli küsitletut viiest hindade püsimist muutumatuna, mis oli viimase paari aasta kõrgeim näitaja."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077