Autor: Ain Alvela • 14. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muhu saare keskküte põhineb hakkepuidul

Muhu vallavanem Raido Liitmäe tutvustas erametsanduse konverentsil kogemust, kuidas Muhu saarel on välja kujunenud energiapuidu kasutamine kortermajade ja sotsiaalobjektide kütmisel.

Muhus alustati hakkepuiduküttele üleminekut tegelikult juba 1995. aastal, mil paigaldati Liiva asulasse esimene katel. 1996. aastal kasutati kütteks vaid turvas, tänaseks on torba osakaal olematuks kahanenud, kasutatakse vaid puitu, mis lõviosas pärineb Muhu saarelt. Kohaliku puidu pakkumine ületab praegu vajadusi.

„Tänu hakkepuidu kasutamisele kütteks saab tööd kümmekond kohalikku perekonda, töö ja sissetuleku olemasolu hoiab nii mõnegi pere maal, ühtede töökohtade olemasolu võib juurde tekitada teisi, ” selgitas Liitmäe hakkepuidu kasutamise eeliseid. „Loomulikult annab see ka sõltumatuse kütuseimpordist ja ka kulud on väiksemad kui näiteks õliga kütta, kuigi investeeringud on suured, majasiseste süsteemide olukord on kehv, tehnika vananeb.”

Kuigi ta möönab, et väikekatlamaja käigushoidmine on suhteliselt keeruline ettevõtmine, kasvõi sellepärast, et mida väiksema võimsusega on katlamaja, seda kvaliteetsemat kütust tuleb selles kasutada, ollakse Muhus ikkagi biokütuste, eelkõige puidu kasutamise usku.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077