Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 10. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Alumiiniumkonstruktsioon lihtsustab tootmist

Sapa Profiilid ASi juhataja Raigo Rätsepa sõnul lihtsustab läbimõeldud konstruktsiooniga alumiiniumprofiil tootmisettevõtte tööd.

„Meie toodang jaguneb kaheks – standardsed tooted ehk laiatarbekaup ning eridisainiga profiilid. Eridisaine töötame välja koostöös konkreetse kliendiga tema tootmisspetsiifikast lähtudes,“ selgitas Raigo Rätsep.

Ta lisas, et Lääne-Euroopas on alumiiniumist eriprofiilide tellimine viimastel aastakümnetel järsult tõusev trend ning otsapidi jõuab see trend ka Eestisse. Aina enam mõistetakse, et standardne toode võib esmapilgul tunduda odavam, kuid seda peab oma tootmise jaoks lisaks stantsima, puurima ja mõõtu lõikama. Kui tellida täpselt õige disaini ja kujuga toode, pole aga ettevõttel vaja endale kalleid seadmeid muretseda ega profiili käsitlemiseks aega kulutada.

Alumiiniumprofiile kasutatakse kõikjal: mööbli- ja ehitustööstuses, klaasseinte konstruktsioonides, elektroonikatööstuses, masinaehituses jne. „Profiile toodetakse täpsete vormide järgi, mida aitab välja töötada meie tehniline osakond,“ selgitas Rätsep. „Iga profiil saab õigesse kohta kruvi- või poldisooned või muud vajalikud funktsioonid ning lisaks on alumiiniumi puhul võimalikud mitmed pinna- ning mehaanilise töötluse võimalused, mis konkureerivatel materjalidel puuduvad.“

„Kui oleme konkreetse kliendi jaoks matriitsi teinud, on see tema omand ning omaniku nõusolekuta seda vormi kolmanda osapoole jaoks ei kasutata,“ lisas Rätsep.

Eestis, Lätis ja Leedus pole tegelikult alumiiniumi kasutamine ja selle omaduste tundmine veel nii levinud kui Ameerikas ja mujal Euroopas, kuid tänu kuulumisele maailma ühe suurema profiilitootja Sapa Groupi koosseisu, oskavad Sapa Profiili spetsialistid anda teavet nii metalli omaduste, töötlemisvõimaluste kui ka kasutamisvaldkondade suhtes. Palju on meie inimeste teadlikkust alumiiniumi kasutamisest kasvatanud Soome ja Rootsi tööstusettevõtete allhangete toomine siiapoole Läänemerd.

Miks eelistada alumiiniumit?Võrreldes terase, plasti ja puiduga on alumiinium kergem ja tugevam, lihtsamalt mehhaaniliselt töödeldav, paindlikum ning peegeldab nii valgust kui ka soojust, mistõttu on alumiiniumit otstarbekas kasutada ka spetsiaalsete valgustite nagu luminofoorlampide valmistamisel. Väga palju kasutatakse alumiiniumit autokerede, laevade ja nafta puurtornide ehitusel, kuna materjali kaal on kerge ning korrosioonikindel.

Alumiinium on harukordne metall – näiteks saab alumiiniumi põhimõtteliselt lõpmatult ümber töödelda ja aina uutes toodetes kasutada, ilma et selle kvaliteet langeks. Lisaks läheb ümbersulatamise käigus kaduma vaid mõni protsent sisendmaterjalist. Kasutusringlusest kõrvaldatud alumiinium jõuab tagasi loodusesse alumiiniumoksiidina, mis esineb looduskeskkonnas loomulikus olekus. Ka kulub alumiiniumi ümbertöötlemiseks märkimisväärselt vähe energiat: vaid 5% primaarmetalli tootmiseks vajalikust mahust.

Sapa Profiilid AS tegutseb Eesti turul alates 1996. aastast, pakkudes klientidele koostöös oma tehnilise osakonnaga välja kliendi vajadustele optimaalseima profiililahenduse.

 

Artikli ilmumist toetas AS Sapa Profiilid.

 

 

 

Sapa Profiilid AS

Mõigu TehnoparkSära tee 4/6Peetri külaRae valdHarjumaaTel: 651 2991www.sapagroup.com/ee/company-sites/sapa-profiilid-as/

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077