Autor: Tanel Raig • 17. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiviõli Keemiatööstus üritab süüdistajatega jõuda kokkuleppele

Möödunud aasta suvel keskkonnakompleksloa tingimuste pärast Keskkonnaameti kohtusse kaevanud Kiviõli Keemiatööstus loodab jõuda kohtuvälisele kokkuleppele. Keskkonnaameti juht kohtuvaidluse lõppu ennustada ei julge.

Kivõli Keemiatööstus (KKT) vaidlustas keskkonnaameti väljastatud keskkonnakompleksloa osad tingimused Tartu Halduskohtus möödunud aasta augustis. Keskkonnaameti peadirektori Andres Onemari kinnitusel ei ole Kiviõli Keemiatööstuse kohtuasjas tänaseks menetlus lõppenud. Tartu Halduskohus ei rahuldanud KKT esmase õiguskaitse taotlust. Esmase õiguskaitse kohaldamata jätmise määruse on aga Kiviõli Keemiatööstus vaidlustanud Tartu Ringkonnakohtus. „Täna ei ole võimalik isegi prognoosida kuidas kohtuasi edasi kulgeb,“ leidis Onemar.

KKT avalike suhete juht Raivo Lott tunnistab, et kompleksloa vaidlus on jätkuvalt kohtumenetluses. „Aga usume jõudvat kohtuvälise lahenduseni,“ lisas ta.

Tema väitel on Kiviõli Keemiatööstus kompleksloa vaidlustatud tingimuste täitmisega pidevalt tegelenud. Samuti kutsus KKT eelmisel kolmapäeval Kiviõli linnavalitsusse kokku ümarlaua, kus osalesid Keskkonnaministeeriumi, Keskkonnaameti, Keskkonnainspektsiooni, Keskkonnauuringute Keskuse, Kiviõli linnavolikogu ja -valitsuse, MTÜ Saastevaba Kiviõli esindajad ning Riigikogu liikmed Jevgeni Ossinovski ja Erki Nool. KKT lubas, et töötab 2012 aastal välja tööstuse arengustrateegia, arvestades nii uue tööstusheitmete direktiivi kui ka põlevkivitööstuse parima võimaliku tehnoloogia arengutega, kus keskkonnainvesteeringutel on prioriteetne koht. Selle käigus arvestatakse ka kõigi välisõhu uuringute ning keskkonnaametkondade poolt läbiviidavate menetluste tulemustega, kinnitas Lott.

Onemari kinnitusel on ettevõte tõepoolest alustanud mahutipargi rekonstrueerimisega ja vastavusse viimisega veekaitse nõuetele. KKT on lubanud sellega lõpule jõuda aasta lõpuks. Koos mahutipargiga rajatakse ka mahutite hingamisgaaside kollektorid, mis varustatakse puhastusseadmega

Muudetud on ka TSK seadme tehnoloogiat, et seadme käivitamise-seiskamise režiimil imetakse tekkiv poolkoksigaas uttegeneraatorisse, kust see suunatakse edasi segus generaatorgaasiga põletamiseks elektrijaama kateldesse. TSK seadme töötamisel tekkivate suitsugaaside puhastamiseks tahketest osakestest on paigaldatud voolikfilter, kirjeldas Onemar KKTs tehtavat.

Ta lisas, et suitsugaaside SO2st puhastamise osas toimuvad läbirääkimised tehnilise projektlahenduse väljatöötamiseks. Ettevõtte hinnangul võiks olla seade juurutatud hiljemalt 2015. aasta lõpuks. Kavandatakse ka soojuselektrijaama katelde rekontrueerimist.

Kiviõli Keemiatööstus vaidleb Keskkonnaametiga väljastatud keskkonnakompleksloa tingimuste üle. Samuti on Kiviõli Keemiatööstuse võimalikke keskkonnanõuete rikkumisi lasknud uurida Kiviõli elanike poolt loodud MTÜ Saastevaba Kiviõli, kelle tellitud välisõhuuuringu tulemuste põhjal algatas Keskkonnainspektsioon hiljuti ettevõtte vastu süüteomenetluse.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077