Autor: Tanel Raig • 16. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Skandinaavia tippteadmised töörõivaste valmistamiseks kättesaadavad ka Eestis

Rootsi politseid ja riikliku alkoholimonopoli Systembolaget´i kaupluste töötajaid riietav A la Carte Identity Clothing AB tööriietealane oskusteave on kättesaadav ka Eesti tööstus- ja teenindusettevõtetele.

Aivar Roop A la Carte Uniforms OÜ Eestis asuvast tütarettevõttest kinnitas, et Rootsi politsei suvevormi arendusest on pool tehtud Eesti spetsialistide poolt. Peale Rootsi politsei lisandus A la Carte´i suurklientide hulka hiljuti ka Rootsi riiklik alkoholimonopol, millel on sadu kauplusi üle riigi ja mille töötajaid hakatakse varustama vormirõivastega A La Carte gruppi kuuluva Narva kesklao kaudu. A la Carte´i Eesti tütarettevõtte klientideks G4S Eesti, Eesti Post, Päästeamet, Tallink, SOL Eesti, USS Security Eesti, jt.

Roopi sõnul jagunevad töörõivaste pakkujad jämedalt võttes kaheks. Esiteks on pakkujad, kellel on valmiskollektsioon ja oma kauplused, kust on võimalik kliendil kollektsiooni osta. Teised on aga A la Carte Uniformsi taolised paindlikku masstoodangu teenuse pakkujad, kes teevad töörõiva alates nullist sellisena nagu klient soovib. Sinna vahele mahub kahtlemata hulk erineva spetsiifilise profiiliga töörõivaste pakkujaid.  Roopi ütlusel on nende ettevõttel eesmärk teha töörõivas, mis tehniliselt vastab tellija töö funktsioonidele ja oleks nägus. „Surve kogu aeg kasvab, et ettevõtted tahavad oma töörõivaid omanäoliseks teha,“ selgitas Roop.

Lisaks omanäolisele ja vajadusele vastavale tootele pakub A la Carte Uniforms integreeritud teenust. A La Carte grupil on Narvas 2500 m² kasuliku pinnaga logistikakeskus ja klientide jaoks loodud veebipoed. Roop toob näite G4Si teenindamisest. A la Carte Uniforms haldab nende jaoks loodud nii vormirõivaste sisekauplust kui  veebipoodi. Kui Pärnus soovib turvajuht oma töötajale riietust tellida, siis on tal võimalik veebipoes näha sisekaupluses ja laos olevate toodete hulka ja teha tellimus. Narvas asuvas logistikakeskuses toimub pakkimine ja kahe päeva pärast on turvatöötaja riietus Pärnus kohal.

Roopi väitel sobivad veebipoega täisteenuslahendused ligikaudu 500 töötajaga ettevõttele, muutes tööriietuste vajaduse haldamise  rahaliselt optimaalsemaks, lihtsamaks ja võttes ära mure haldusjuhtidelt, kust uusi tööriideid tellida või kas uued tellitavad rõivad on samasugused nagu paar aastat varem tellitud vormiriided.

Samas ei ole logistikateenuse ja veebipoe lahenduse tellimine kohustuslik, et saaks kasutada A la Carte Uniformsi töörõivaste valmistamise teenust. A la Carte Uniformsi teenused sobivad väga hästi ka juhtudel, kui vajatakse riietust, mille omadusi masstoodangu kollektsioonidest ei leia. Roop toob näiteid, kus hooldusteenuste firma SOL Eesti muruniitjatele oli vaja välja mõelda püksid, mida saab kanda ka 30 kraadises palavuses ning mis ei tohi sisse imeda värskelt niidetud murumahla. Või näiteks turvameestele kindad, mis on talvel soojad, kuid samal ajal  relva käsitlemiseks piisavalt õhukesed ning poleks libedad. „Justkui üksteisele vastukäivad nõuded, kuid teostatav“ nentis Roop.

Kolmanda näitena tõi Roop ühe pärmitehase, millele oli vaja samas värvigammas beeži töövormi komplekti, kuhu kuuluvad nii väli- kui sisetöödeks mõeldud rõivad. Valmistoodetena sellist komplekti naljalt ei leia. „Nende töötajad on koguaeg beežis tolmus ja kui kasutada sinist või tavapärast rohelist töörõivast, siis oleksid nad nagu tondid,“ kirjeldas Roop. Sobiva kanga leidmiseks toodi A la Carte Uniformsi disaineritele isegi pärmipulbrit, mida toodete testimisel piserdamiseks kasutati.

Roopi sõnul ongi oluline, et tööriietust tellides oleks tellijal selge selle funktsioon – imagoloogiline või kaitseotstarbeline. Kas riietus peab vastupidama noa lõikele või peab sinna kinni jääma ka saag, kas peab riietus kaitsma leekide või söövitavate ainete eest, loetles Roop võimalikke ülesandeid, mida töörõivastus peab täitma.

PANE TÄHELE• Tekstiilitoodete keskkonnamõjudest on vaid 1/3 seotud rõivaste tootmisega, 2/3 tuleneb kasutamisest ja hooldamisest. Tänu teaduse varasemast suuremale rollile tekstiilitööstuses on saadaval hulk tarku kangaid, mis ei vaja keerulist puhastamist ja ei kulu liiga kiiresti

Oluline teada tööriietuse tellimisel

• EL-i tekstiilisektorist moodustavad tehnilised ja tööstuslikud tekstiilid 26% kõikidest tekstiilidest. Kasuta töörõivaste hankimisel sellele spetsialiseerunud ettevõtete teenuseid, kes tunnevad kaasaegseid materjale ning töörõivastele kehtestatud standardeid, et vältida ebameeldivaid üllatusi.• Töörõivas peab töötajat ennekõike kaitsma (näiteks terariistade sisselõikeid pidurdavad kangad) ja toetama (nt keha temperatuurile reageerivad kangad), alles seejärel täitma teistest inimestest eristamise funkstiooni (disainielemendid).• Käsitle töörõivaid kui investeeringut, sest:- korralik töörõivas aitab kaasa tööõnnetuste vältimisele ehk vähendab ettevõtte kulusid;- korralikule rõivale on määratud kasulik eluiga, kuid on vajadusel ka taaskasutatav ettevõtte kulude optimeerimiseks;- vastades nii seadusest kui tellija poolt esitatud kvaliteedinäitajatele (näiteks unikaalne disain) aitavad nad kaasa töötajate rahulolu kasvule oma töökeskonnaga.• Töörõiva puhul uuri, millise keemilise koostise (tselluloos, proteiin, süntees, jne) ja omadustega (filamentide pindtihedus, keerdumus, katkevuskoormus, jne) on kangakiud. Kuidas on tagatud ISO (EN) standarditest tulenevad nõuded tehnoloogilises- ja tootmisprotessis. Spetsialist oskab välja pakkuda õige kiulise koostisega kanga ning tehnoloogia.• Nagu on sama mõjuga tablettidel apteegis palju kaubanduslikke nimesid, on ka tekstiilide puhul käibel palju erinevaid nimetusi sama koostise või funktsiooniga tekstiilidele (Eestis reguleerib seda MKM määrus nr. 68 RTL 2004).• Kuumuskindlate tekstiilide puhul uuri kindlasti kiu käitumist põlemisel – head kuumuskindlat kangast iseloomustab suurem hapnikuvajadus süttimiseks (rohkem kui 21%, sest just niipalju on hapnikku õhus). Kanga hapnikuvajadust põlemiseks iseloomustab LOI-arv (mida kõrgem, seda raskemini süttiv kangas).• Vali töörõivatarnijaks ettevõtte, kes pakub integreeritud teenust:- tootearendust- nõuetele vastavat tootmist- kvaliteedikontrolli- asjatundlikku ja kiiresti kliendi vajadustele reageerivat klienditeenindust- veebipõhist tellimiskeskkonda- laoteenust nii hooajaliste kui mittehooajaliste toodete ladustamiseks ja- taaskasutatavate toodete käitlemist (pesemist, parandamist, hävitamist)• Milline on ajakava. Ideaalis tuleb tööriietuse tellimist planeerida aasta ette. Skandinaavias on tavaline, et planeeritakse kolm aastat ette.

A La Carte Uniforms OÜ

tel: 6300 030,6300 031e-post: [email protected]

www.alacarte.se

 

 

 

Selle artikli ilmumist toetas A la Carte Uniforms OÜ.

Piltidel on A La Carte logistikakeskus Narvas.

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077