Autor: Tanel Raig • 17. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keit Pentus: Fosforiidi kaevandamist Eestis ei tule

Keskkonnaminister Keit Pentus kinnitas eile Riigikogus arupärimisele vastates, et ministeeriumisse ei ole laekunud ühtegi taotlust fosforiidiuuringute teostamiseks ja et Eesti fosforiidivarud on passiivsed ning neid kaevandama ei ole plaanis hakata.

Sügisel teatas Viru Keemia Grupp, et plaanib uurida võimalusi fosforiidi kaevandamise võimalusi Ida-Virumaal. Pentus kinnitas eile Riigikogule, et ministeeriumile ühtegi vastavasisulist taotlust esitatud ei ole. „Seega, uuringuloa andmist keskkonnaministeeriumis pole ka kaalutud,“ vastas Pentus Keskerakonna liikmete arupärimisele fosforiidiuuringute kohta.

Minister rõhutas, et igasuguse kaevandamise ja kaevandamisele eelnevate uuringute puhul on eelduseks, et kohalikud inimesed vastavat tegevust ei vastustaks. Pentus märkis, et kaevandamine on paratamatult selline tegevus, mis mõjutab ümberkaudsete inimeste igapäevast eluolu, ja on täiesti elementaarne, et nende huvidega arvestatakse. Kohalike inimeste seisukoha väljendamise sisuline kohustus on tulenevalt seadusest kohalikul omavalitsusel – vallal või linnal.

Pentuse sõnul on fosforiidiküsimuses Virumaa vallajuhid, vallavalitsuste esindajad tegutsenud tublilt. Nad on küsinud keskkonnaministeeriumilt täpsustust, kas selline spekulatsioonide tasemel kõne all olnud uuringutaotlus on ministeeriumile esitatud, nad on väljendanud ja edastanud üsna varakult oma valla inimeste seisukohti. Pentus leidis, et selline käitumine on aidanud maha võtta hirme ja aidanud luua selgust. Ta rõhutas, et sellist omavalitsusjuhtide käitumist võib kindlasti lugeda kuuluvaks hea tava hulka.

Pentuse väitel on fosforiidivaru kaevandamise keskkonnaohtlikkuse tõttu arvatud Eestis passiivseks. „See otsus on riigi poolt tehtud aastaid tagasi, on tehtud kaalutletult ja põhjusel, et kaevandamisega kaasneks oht eelkõige ümberkaudsete elanike elukeskkonna tõsise rikkumisena. Jutt on õhu, pinna- ja põhjavee reostuse ohust, mis on sellise tõsidusega ja sellise kaaluga oht, millega riskimine kõne alla ei tule,“ selgitas Pentus. Nendel põhjustel on Eestis fosforiidivarud passiivsed, ehk need ei kuulu kaevandamisele ja mingisugust plaani selle olukorra muutmiseks ei ole, kinnitas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077