Autor: Tanel Raig • 4. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB rajab maailma pikima maa-aluse kõrgepinge kaablisüsteemi

ABB Grupp sai 160 miljonit dollarit maksva tellimuse Rootsi riiklikult võrguoperaatorilt Svenska Kraftnät kõrgepinge maakaablisüsteemi rajamiseks Lõuna-Rootsisse. 2014. aastal valmivast kaablisüsteemist saab maailma pikim ja võimsaim maa-alune elektrienergia ülekandeliin.

Uue ülekandesüsteemi põhieesmärk on suurendada riigi elektrivõrgu võimsust ja töökindlust. Samuti aitab uus liin suurendada ülekandevõimsust Rootsi ja Norra vahel. Liin hõlbustab tulevikus ka tuuleenergia integreerimist Rootsi elektrivõrku.

ABB maa-alune HVDC kaablisüsteem võimaldab edastada 2x660 megavatti (MW) elektrienergiat 300-kilovoldise (kV) pingetaseme juures umbes 200 kilomeetrise vahemaa taha. ABB teostab lepingu kohaselt projekteerimise, seadmete valmistamise, tarnimise ja paigaldamise.

„Antud lahendus võimaldab suurendada elektrienergia ülekandevõimsust ja integreerida võrku senisest rohkem taastuvenergiat,“ ütles ABB elektrivõrkude ja –süsteemide divisjoni juht Peter Leupp. „Samas aitab uus süsteem vähendada elektrisüsteemi häireid ning tõsta selle töökindlust.“

ABB Grupp teatas hiljuti ka 90 ja 400 miljoni dollari suurustest investeeringutest maa- ja veealuste kaablite tootmisesse.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077