Autor: Tanel Raig • 3. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kokkuvõte 3. jaanuari tööstusuudistest

Kokkuvõte tööstussektorile olulistest uudistest lehekülgedelt aripaev.ee, bestsales.ee, ehitusuudised.ee, sekretar.ee ja toostusuudised.ee.

Ettevõtja: kes ei taha muutuda, lõpetagu tootmine! Põllumehed, kes ei saa aru oma olukorrast ning tahavad pidevalt raha ümberjagamist nõudes seniste ebaefektiivsete tootmisvõtetega jätkata, võiksid 2012. aastal tegevuse lõpetada, soovib Tartu Agro juht Aavo Mölder. "Tundub, et 2011. aasta hinnakõikumised teraviljade, rapsikoogi ja maisiga on stabiliseerunud. Selgunud on ka täiendavate otsetoetuste rahastamine. Põllumajandussektoris on rahu kindlasti suurenenud," analüüsis Mölder põllumajandussektori käekäiku. Loe lähemalt SIIT.

Eesti Gaas ja Gasum OY sõlmisid börsi loomiseks kokkuleppe. AS Eesti Gaas ja Soome gaasiettevõte Gasum OY sõlmisid möödunud aasta 21. detsembril ühiste kavatsuste kokkuleppe,  mille eesmärgiks on luua Eestis toimiv gaasibörs. Kokkulepe on jätk novembris 2011 Gasumi ja Leedu gaasiettevõtte Lietuvos Dujos vahel sõlmitud kokkuleppele gaasibörsi loomisest Leedus. Gasumi ja Eesti Gaasi vahel sõlmitud kokkulepe on osa pikaajalisest eesmärgist luua Soomet ja kõiki kolme Baltimaad hõlmav gaasibörs. Gaasibörsi loomine on Eesti Gaasi ja Gasumi panus gaasituru arengusse ning samuti on börsi loomine oluline ettevalmistusetapp LNG terminalide ehitamise järgselt tekkivale gaasipakkumisele. Loe lähemalt SIIT.

Eestis elektri hinna kasv ELi kiireim. Eesti elektri hinna kasv on kiirem ning hinnas sisalduvate maksude osatähtsus kõrgem kui enamikus Euroopa riikides, kirjutas statistikaameti tööstus-, ehitus- ja energiastatistika talituse juhataja Rita Raudjärv blogis. Samas märkis ta, et äri- ja kodutarbijatele on Eestis elekter Euroopa riikide võrdluses üks odavamaid. Statistikaameti andmetel tõusis elektri hind 2011. aasta I poolaasta lõpu seisuga võrreldes majanduskriisi eelse 2007. aastaga kodutarbijale üle viiendiku ja äritarbijale 60%. Loe täpsemalt SIIT.

Martin Arula: olukord keerukam kui aasta tagasi. ASi Toftan tegevdirektori Martin Arula sõnul on olukord täna eksport- ja koduturgudel keerukam, kui oli eelmisel aastal. Nõdluse vähenemine on toonud kaasa tellimuste hulga vähenemise. Arula möönas, et osalt on tegemist sesoonse probleemiga – talvel ehitus- ja renoveerimistegevus aeglustub. Kuid ta on ka kindel, et finantskriis on tarbimisele mõju avaldanud. Loe lähemalt SIIT.

Tartu Maja Betoontooted muutis ekspordi kasvatamiseks ärinime. AS Tartu Maja Betoontooted võttis aasta algusest uueks ärinimeks AS TMB, kuna leiab, et uus lihtsam nimi aitab paremini kaasa müügiedule välisturgudel. ASi TMB juhataja Jaan Luts leidis, et uus ärinimi ja kuvand võimaldavad paremini tutvustada firmat eksportturgudel ning on klientidele lihtsamini vastuvõetavad. Kuna Lutsu sõnul on alanud aastal betoonelementide tootmissektoris olulisemateks märksõnadeks jätkuvalt eksportturud ning möödunud aastal saavutatud stabiilsuse hoidmine, siis on ka TMB eesmärk alanud aastal jätkata eksporti Rootsi ja Soome turule ning siseneda Norra turule. Suurematest investeeringutest on TMB plaaninud ehitada uus tootmiskorpus Läti tütarettevõttes, mis suurendab oluliselt ettevõtte tootmisvõimsust ja konkurentsivõimet. Loe lähemalt SIIT.

Pärnits: minu parim investeering mullu oli Windi tuulepark. Suurettevõtja Ülo Pärnitsa hinnangul olid tema eelmise aasta parimad investeeringud Windi tuulepark ja ASi Laser Diagnostic Instruments hoone. „Ilmselt oli parim investeering see, et me ostsime ära Kanada ettevõttelt Windi tuulepargi,“ meenutas Pärnits. Ülo Pärnitsa osalusega AS Mainor ostis eelmise aasta jaanuaris Kanada ettevõtte Greta Energy Ldt tütarfirma Vaivara Windi 73% osaluse 0,53 miljoni euro eest. Pärnitsa hinnangul oli see ka eelmise aasta suurim ja perspektiivne investeering. Loe lähemalt SIIT.

Arengufondi kaasinvestor: my!Windi investeering on edukas. Arengufondi kaasinvestori SIBO Invest OÜ ühe omaniku Guido Kundla sõnul on nad eelminesel aastal teinud ainult ühe investeeringu ning sellega on nad ka õnnelikud. „See on kindlasti edukas. Kuna me investeerime start-up'idesse, siis me teeme prototüübid, ja võtab aega, kuni see toode jõuab masstootmisse. See ei ole veel selles faasis,“ rääkis Kundla. Loe lähemalt SIIT.

ABB renoveeris Tõraveres Põhjamaade suurima teleskoobi juhtimissüsteemi. ABB renoveeris Tartu Observatooriumi 1,5-meetrise teleskoobi juhtimissüsteemi. Tõraveres asuv teleskoop on Põhjamaade suurim. ABB teostas renoveerimistööde käigus projekteerimistööd ning paigaldas uued mootorid, sagedusmuundurid, elektrikilbid, andurid, kontrollerid ja kaabelduse. „Nüüd on võimalik teleskoopi sujuvalt täpsesse asendisse liigutada, kõik toimub arvuti kontrolli all,“ kinnitas projekti juht, ABB AS-i automaatikaprojektide üksuse müügijuht Ilja Ruljov. Loe lähemalt SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077