Autor: Tanel Raig • 22. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kokkuvõte 22. detsembri tööstusuudistest

Kokkuvõte tööstussektorile olulistest uudistest lehekülgedelt aripaev.ee, bestsales.ee, ehitusuudised.ee, sekretar.ee ja toostusuudised.ee.

ABB sõlmis 6,6 miljoni eurose lepingu. ABB kirjutas täna KredExiga elektriautode kiirlaadimisvõrgustiku ja operaatorteenuse lepingu, mille maksumus on 6,6 miljonit eurot. Lepingu järgi kohustub ABB 2012. aasta lõpuks Eestisse rajama elektriautode kiirlaadimisvõrgustiku. ABB Balti riikide juhi Bo Henrikssoni ütles, et elektriautode laadimine ei ole uus asi, kuid väljakutse on tema sõnul kiirlaadimine. "Et inimesed ei peaks öö läbi elektrit tankima, et kuhugi sõita, ja saaksid elektriautosid tankida nagu muu kütusega sõitvaid autosid," märkis Henriksson. Loe lähemalt SIIT.

FOTOD: elektriautode pistikud üle kogu Eesti. Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumis toimus elektriautode kiirlaadimisvõrgu ja operaatorteenuse lepingu allkirjastamine ning räägiti sellest, milline on elektromobiilsuse projekti (ELMO) hetkeseis. Elektriautode laadimistaristu projekti eesmärk on luua üleriigiline kiirlaadimispunktide võrk. Lepinguga ostetakse orienteeruvalt 200 elektriautode kiirlaadijat koos nende paigalduse, hoolduse ja haldamiseks vajaliku operaatorteenusega viieks aastaks. Vaata SIIT.

Liit: maksupoliitika paneb ekspordile piiri. Ehitusmaterjalitootjatest on eredamalt paistnud päike eksportijatele, ent Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevjuhi Enno Rebase sõnul võivad riigi maksupoliitilised otsused sellele piiri panna. "Kahjuks kipub negatiivsem jätma helgemat poolt varju. Eelkõige seondub see riigi poolt ülalt alla raiutud maksemuudatustega, kus ehitusmaavaradega seotud ettevõtete sisendid hüppeliselt kallinevad, näiteks erimärgistatud kütuse kasutusõiguse kaotamine, kaevandamisõiguse tasu," märkis Rebane mööduvat aastat meenutades. Siseturu tootjate olukord on tema sõnul jätkuvalt halb. Loe lähemalt SIIT.

Noored pole nii särtsakad kui vanemad töötajad. ASi Fazer Eesti juhatuse esimehe Kristjan Kongo hinnangul jäävad paljud noored kandidaadid tihti särtsakuse ja terase mõtlemise poolest kogenumatele alla, kirjutab kuukiri Juhtimine. "On ametikohti, kus võib-olla tõesti vanem kui 50aastane inimene ei sobi, nagu näiteks müügiedendajad või aktiivsed kaubapakkujad, kes käivad ukselt uksele oma kaupa või teenust pakkumas," rääkis ASi Fazer Eesti juhatuse esimees Kristjan Kongo. "Fazeri põhjal aga võin ka selle väite ümber lükata," lisas ta. Samas on Kongo sõnul palju ametikohti, kus just teatud vanusest alates võib spetsialisti usaldada, eeldades, et tal on oma valdkonnas piisav kogemustepagas omandatud. Lähemalt loe SIIT.

Soome metsafirmadelt nõutakse hiigelhüvitist. Soome metsafirmadelt nõutakse üle 200 miljoni euro kahjuhüvitisi nn puukartelli kahju heastamiseks, kirjutab Yle Uutiset. Helsingi esimese astme kohtusse on antud üle 500 kahjunõude ja ees on üks Soome suuremaid hüvitise nõudmise kohtuasju. Metsäliitto, UPM ja Stora Enso väidavad, et mingit kahju pole põhjustatud. Soome turukohus leidis kaks aastat tagasi, et metsahiiglased Metsäliitto, UPM ja Stora Enso on süüdi kartellis aastatel 1997-2004. Lähemalt loe SIIT.

Toyota prognoosib rekordmüüki. Toyota Motor Corp. prognoosib järgmiseks aastaks enda globaalsele automüügile 20%-list kasvu, plaanides müüa rekordarv 8,48 miljonit sõidukit, kirjutab Reuters. Toyota, kes 2008. aastal tõukas General Motorsi maailma enimmüüdumate autode troonilt, langeb see aasta müüginumbrite järgi kolmandaks kui Jaapani looduskatastroof ning Tai üleujutus mõjutavad oluliselt müügitulemusi. Prognoositavalt 7,90 miljonit müüdavat sõidukit see aasta, sealhulgas Daihatsu Motor Co. ja Hino Motors Ltd. sõidukeid, langeb Toyota tänavu General Motorsi ja Volkswagen AG järel kolmandaks. Toyota, kes järgmine aasta suunab rohkem enda tootmisvõimsust arenevatele turgudele nagu Brasiilia ja Hiina, võib järgmine aasta taaskord edetabeli tippu tõusta. Loe lähemalt SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077