Autor: Tanel Raig • 20. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kokkuvõte 20. detsembri tööstusuudistest

Kokkuvõte tööstussektorile olulistest uudistest lehekülgedelt aripaev.ee, bestsales.ee ja toostusuudised.ee.

Tootjahinnaindeksid novembris tõusid. Tööstustoodangu tootjahinnaindeksi muutus oli 2011. aasta novembris võrreldes oktoobriga 0,1% ja võrreldes eelmise aasta novembriga 3,0%. Tootjahinnaindeksit mõjutas novembris võrreldes eelmise kuuga keskmisest enam hindade tõus toiduainete ja metalltoodete tootmises ning hindade langus joogitootmises, teatas statistikaamet. 2010. aasta novembriga võrreldes mõjutas indeksit keskmisest enam hinnatõus toiduainete, kemikaalide ja keemiatoodete tootmises ning hinnalangus arvutite ja elektroonikaseadmete tootmises. Ekspordihinnaindeksi muutus oli 2011. aasta novembris võrreldes oktoobriga 1,0% ja võrreldes eelmise aasta novembriga 9,6%. Loe lähemalt SIIT.

Tööstuses kasvab ootus hindade langusele. Konjuktuuriinstituudi küsitluse põhjal on kasvanud viimase pooleteise aasta kõrgeimale tasemele ettevõtjate osatähtsus, kes ootavad lähikuudel tööstustoodangu hindade langust. Valdavalt ootavad ettevõtjad lähikuudeks müügihindade püsimist muutumatuna. Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitluse põhjal arvas üle 70% ettevõtjatest, et hinnad jäävad järgneva kolme kuu jooksul samaks. Samas on viimase poolteise aasta kõrgeimale tasemele tõusnud ettevõtjate osatähtsus, kes ootavad hindade langemist. Loe lähemalt SIIT.

Eolane ostab Elcoteqi Tallinna tütre. Prantsuse elektrooniliste komponentide tootja Eolane on jõudnud Elcoteq Tallinna üleostmiskõnelustega lõppfaasi, kinnitas Tallinna üksuse juht Jan Kotka. „Seda võin kinnitada, et läbirääkimised on küll täitsa lõppfaasis,“ kommenteeris Kotka Prantsuse Eolane'i huvi Elcotqi vastu. „Kuid Eolane peab olema see, kes viimase ja lõpliku otsuse ise avaldab,“ lisas ta. Loe lähemalt SIIT.

Suurtehingu nurjumine USAs on Eestile kasulik. USA telekommunikatsioonifirma AT&T loobus Saksa Telekomile kuuluva T-Mobile USA ülevõtmisest. Ühinemise tulemusel oleks tekkinud suurim USA mobiiliteenuse pakkuja, millega polnud nõus kohalik konkurentsiamet. Eestile võib tehingu katkestamine mõjuda soodsalt. Eestile mõjub tehingu ärajäämine soodsalt läbi Ericssoni. Nimelt peab AT&T nüüd hakkama investeerima võrguseadmetesse. Loe lähemalt SIIT.

Moody’s langetas Eesti Energia krediidireitingut. Moody’s langetas eile Eesti Energia krediidireitingu tasemelt A3 tasemele Baa1. Sellest tulenevalt langetati ka 2020. aasta 4,5protsendise kupongiga 300 miljoni eurose võlakirjaemissiooni reitingut A3 tasemelt tasemele Baa1. Reitinguväljavaade on stabiiline. Reitingulangetuse põhjus on kõrgema riskiga tegevuste kasv osalise elektrituru avanemise järel. Loe lähemalt SIIT.

Eesti Energia: reitingu alandamisel piiratud mõju. Moody’se reitingukärbe avaldab meie finantskuludele piiratud mõju, märkis Eesti Energia finantsjuht Margus Kaasik. „Otsene mõju Eesti Energia finantskuludele on piiratud, kuna juba  varasemalt oli S&P andnud Eesti Energiale reiting madalam, nüüd on Moody´se Baa1 ja S&P BBB+ samal tasemel. Teoreetiliselt võib ühe astme võrra erinev reiting omada lisatoetust, aga konservatiivsed võlakirjainvestorid arvestavad rohkem madalamat reitingut,“ rääkis Kaasik reitingu langetamise mõjust ettevõttele. Tema sõnul ei mõjuta madalam hinne ka projektide tasuvusaega. Loe lähemalt SIIT.

Fortum müüb Eesti tütarfirma. Fortum müüs ettevõttele Imatra Seudun Sähkö Eestis asuva tütarettevõtte Fortum Elekter AS, teatas ettevõte. Samaaegselt loobub Fortum osalusest Imatra Seudun Sähkös. Omandus- ja juhtimisõigus lähevad üle Fortum-lt Imatra Seudun Sähköle aastavahetusel. Fortum Elekter ASil on Eestis 24 400 elektrienergiajaotus ja elektrienergiamüügi klienti. Loe lähemalt SIIT.

Eesti Energia: Fortumist saab konkurent alles 2013. Eesti Energia näeb Fortum Elektris konkurenti alles 2013. aastast, enne seda Fortumi omanikuvahetusega elektriturul olulisi muudatusi ilmselt ei kaasne, ütles Eesti Energia elektrimüügi juht Karla Agan. "Eesti elektrituru avanemise taustal on hea, kui 2013. aastaks tekib siinsel elektriturul Eesti Energia kõrvale teisi elektrimüüjaid. Ilma nendeta ei ole klientidel ju tegelikku valikut ning elektriturg avaneks vaid "paberil"," kommenteeris Agan täna avaldatud tehingut. "Usume, et kõigile on kasulik, kui konkurents tekib kohe, esimesest päevast, nii nagu suurtarbijate puhul, mis liikusid avatud turule 2010. aasta kevadel. Enne turu avanemist Fortum Elektri omanikuvahetus ilmselt olulisi muudatusi ei tähenda," lisas ta. Loe lähemalt SIIT.

Kristjan Rahu ostis enamuse Tallinna Elektrijaamast. Ettevõtja Kristjan Rahu firma Horn Invest ostis 90 miljoni euroga Dalkialt 85protsendilise osaluse ettevõttes Tallinna Elektrijaam OÜ, mis on Eesti üks suuremaid koostootmisjaamu. Dalkia säilitab jaamas 15protsendilise osaluse ning jääb ka Tallinna Elektrijaama tehniliseks teenindajaks. Tehingu kogumaksumus on 90 miljonit eurot ja seda finantseerisid Swedbanki ja SEB Eesti üksused. Kristjan Rahu on olnud Tallinna Küte ASi juhatuse esimees ja kaasosanik 2001. aastast ning Dalkiale kuuluva Eraküte AS juhatuse esimees ja kaasosanik 1999. aastast. Loe lähemalt SIIT.

Saaremaa Lihatööstus jääb uuest aastast tegevjuhita. Saaremaa Lihatööstuse tegevdirektor Aivar Aru paneb uuest aastast ameti maha ja siirdub autoärisse, Audidega kaupleva Reval Auto Kuressaare esinduse palgale. Loe lähemalt SIIT.

Saabile tuli kosilane Türgist. Türgi on huvitatud pankrotiavalduse esitanud Rootsi autotootja Saabi ostmisest, vahendab Helsingin Sanomat Rootsi raadio STV teadet. "Türgi eesmärk on saada üheks Euroopa autotööstuse suurtegijaks ja suurendada ala investeeringuid," märkis autotööstuse allhankijafirmade ühenduse tegevjuht Lars Holmqvist. Türgis on mitu autotehast, aga riigil ei ole ühtki oma automarki. Türgi valitsus on STV andmetel huvitatud riigi oma automargist. Loe lähemalt SIIT.

Millise müügilepingu võiks jurist üle vaadata? Ain Kabali 6 soovitust. Viru Keemia Grupp ASi õigusosakonna juhataja Ain Kabal pani eile Best Salesi rahvusvaheliste müügilepingute seminaril ettevõtjale kokku 6 soovitust, millal kaasata lepingu koostamisse jurist. Vaata soovitusi SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077