Autor: Tanel Raig • 5. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhan Parts annab aru Eesti Energia investeeringute kohta

Keskerakondlased nõuavad tänasel Riigikogu arupärimistel majandus- ja kommunikatsiooniministrilt Juhan Partsilt aru Eesti Energia investeeringute kasutamise kohta.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) prognoosi kohaselt vajab Eesti Energia perioodil 2012-2015 investeeringuteks lisaraha 1,15 miljardit eurot. 2012. aasta riigieelarve eelnõu kohaselt on kavandatud MKMi finantseerimistehinguteks 156 miljonit eurot. Seega ei ole keskerakondlaste sõnul rahandusministeerium  kogu investeerimisvajadust ühe miljardi euro suuruses arvestanud.

Arupärimise esitanud juhivad tähelepanu, et Riigikontrolli hinnangul pole jätkuvalt selgust, mida Eesti Energia riigieelarves juba arvestatud 150 miljoni euroga ning puuduoleva miljardiga teha plaanib. Samuti heidab riigikontrolör ette, et Eesti Energia tulevikku ei ole endiselt avalikkusele selgitatud ega valitsuses läbi arutatud.

Eesti Energia prognoosi kohaselt ulatub järgmisel aastal investeeringumaht 487 miljoni euroni. Projektide finantseerimiseks soovib Eesti Energia võtta tuleval aastal 500 miljoni eurose pikaajalise laenu. Järgmiseks kümneks aastaks on ettevõttel investeerimisotsuseni jõudnud projekte 2,5 miljardi euro väärtuses. Eestist välja investeeritakse kümne aasta jooksul kuni 70 miljonit eurot.

Keskerakondlased esitavad majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsile viis küsimust:

1. 2012. aasa eelarves on Eesti Energiale lubatud 156 miljonit eurot lisakapitali ilma ühegi selgituseta. Kuidas seda raha kavatsetakse kasutada?

2. Eesti Energi juhatuse liige Margus Kaasik on hinnanud ettevõtte jaoks rahaliselt kõige keerulisemaks praegust perioodi kuni 2015. aastani, kui ehitatakse nii elektrijaama kui ka investeeritakse õlitööstusesse. Kui suures osas kavatseb valitsus ettevõtte investeeringuid toetada ning millises mahus peab ettevõte kaasama võõrkapitali?

3. Esimene õlitehas peaks valmima juba tuleval aastal. Milliseks on kujunenud selle investeeringu hind ning kui pikk on investeeringu tasuvusaeg? Kuidas hindab Juhan Parts Eesti Energia plaani kohe pärast esimese õlitehase valmimist alustada järgmise õlitehase projektiga?

4. Milline on Juhan Partsi hinnangul Eesti Energia suurejoonelise investeerimisplaani mõju Eesti ettevõtjatele ja kodutarbijatele?

5. Palju on räägitud Baltimaade koostööst ning Eesti võimalusest osaleda Leedu tuumajaama projektis. Lõplik investeerimisotsus Leedu tuumajaamas osalemiseks tuleb teha 2014. aastaks ning Eesti Energia investeeringu suuruseks on hinnatud 1 miljard eurot. Kas Eesti Energial on plaanis osaleda Leedu tuumajaama projektis?

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077