Autor: Tanel Raig • 24. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalev ajab efektiivsuses taga Orkla kontserni taset

Kalev Chocolate Factory on alustanud tootmise efektiivsuse tõstmise programmi, et jõuda kasumlikuses järele Orkla kontserni teistele ettevõtetele. Programm startis eelmisel aastal olukorrast, kus toodangu müügist laekunud igast 100 kroonist jäi ettevõttele vaid 1, Orkla ettevõtetes jääb tootjale 11-18 krooni.

Kalev Chocolate Factorys toimunud ümberkorralduste tulemusena jäi 11 tootmisüksusest järele seitse, juurutati tootmise nn 24tunnine juhtimine, tähtsale kohale tõusis tulemuste rutiinne perioodiline jälgimine, selleks kindlate mõõdikute seadmine. Kõnealuse projekti käigus koondati ja koondatakse Kalevis 10-15% tootmistöölistest.

Roteeruv personal töötab tõhusamalt. Kalevi operatsioonide direktor Tarmo Virkus selgitas, et ettevõttes rakendati süstemaatilist meetodit parenduste tegemiseks, mille käigus tuli inimesi nii koondada kui ka ühelt töölt teisele ümber suunata, või saata näiteks lõunale erinevatel aegadel, et mitte liine seisata, aga seda kõike eeldusel, et nende töötempo ei suureneks. Üks protsessiparenduse komponent on näiteks personali risttreening, mille tulemusena tehti Kalevis tänavu esimese poolaasta jooksul 150 eksamit.

"Seadsime sisse igakuised koosolekud kolme kuu plaanide kinnitamiseks, tänu millele oleme jõudnud niikaugele, et toodetakse täpselt nii palju kui vaja," rääkis Virkus. "Me võtsime nõuks mitte olla lõpuni paindlik ja otsustasime nädalaks seatud tootmisplaani külmutada."

Virkuse sõnul tõhustati ka energiakasutust, näiteks ühe öise töövälise kontrollkäigu ajal avastati kogu tehase peale kokku 28 suruõhuleket.

Kommivabriku tootmisjuht Hardo Reinike märkis, et Redesign-programmi alustades kaardistati 46 potentsiaalset parandusvajadust, üks nendest näiteks pakkejaoskonna efektiivsuse tõstmise vajadus.

Ümberkorralduste tulemusena vähenes jaoskonna töötajate arv kuuelt kolmele, mis sai võimalikuks seadmeid ruumis ümber paigutades, samuti automatiseeriti kommitõstukeid muudeti automaatseks kastide etteandmine ning tehti võimalikuks tooteinfo otsetrükkimine pakendile.

"Rakendatud 24tunnine juhtimine tagab, et igal tunnil kirjutavad operaatorid üles, mida toodeti, miks tekkisid seisakud ja kas eesmärk täideti," kirjeldas Reinike. "Igapäevaselt jälgime ka igakuiste eesmärkide täitmist. Oleme näiteks leidnud, et seadmete ennetav hooldus aitab efektiivsust tõsta," lisas ta.

Kalev on planeerinud kogu ümberkorralduste programmi tasuvusajaks 2,5 aastat.

Kalevil on efektiivsuse tõstmiseks tootmisettevõttes 8 soovitust:

Vigade, vajakajäämiste kaardistamine, konkreetsete eesmärkide seadmine.

Tootmise iga lõigu ja etapi pidev jälgimine, tulemuste hindamine (24 h juhtimise juurutamine).

Rikete ja seisakute analüüs ja põhjuste väljaselgitamine.

Lõunaaja "ujuvaks" muutmine, et vältida liinide seismajäämist.

Liigsest paindlikkusest loobumine.

Töötajate kaasamine.

Risttreeningud ja töötajate täiendkoolitus.

Tootmis- ja laopinna kasutamise optimeerimine, vajadusel seadmete ja töökohtade ümberpaigutamine.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077