Autor: Tanel Raig • 26. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energial luba põletada 220 000 tonni jäätmeid aastas

Keskkonnaamet väljastas Eesti Energia Iru elektrijaamale uuendatud keskkonnakompleksloa. See võimaldab ehitustööde lõppemisel käivitada jaamas jäätmeenergiaploki ning põletada selles jäätmeid, jäätmekütuseid ja biomassi.

Olemasoleva elektrijaama laiendusena valmiv uus energiaplokk hakkab soojust ja elektrit tootma sorteerimise järel ülejäävatest segaolmejäätmetest ning samalaadsetest ehitus- ja tööstusjäätmetest. Jäätmeenergiaplokis on võimalik taaskasutada kuni 220 000 tonni jäätmeid aastas.

„Meie jäätmeenergiaplokk aitab vähendada jäätmete ära andmise kulusid üle Eesti ning pakub tulevikus stabiilsemat ja madalamat soojuse hinda Tallinna ja Maardu elanikele,” sõnas Iru Elektrijaama arendusjuht Urmo Heinam. Elektriturg saab energiaploki näol uue efektiivse koostootmisüksuse.

Iru jäätmeenergiaplokk hakkab jäätmetest energia tootmiseks kasutama masspõletustehnoloogiat. Peatselt jõuab lõpule Iru elektrijaamaga sarnasel tehnoloogial töötava jäätmeenergiajaama ehitus Helsingis. Sama tehnoloogia on laialdaselt kasutusel ka Rootsis ja Taanis. Euroopas on kokku ligi 400 sarnasel tehnoloogial töötavat elektrijaama.

Jäätmeenergiaploki ehitus Iru elektrijaamas algas 2010. aasta sügisel. Plokk alustab tööd 2013. aastal. Prantsuse tehnoloogiatarnija CNIMi poolt ehitatva jäätmeenergiaploki maksumus on ligi 100 miljonit eurot. Üldehitustööd teeb Merko Ehitus, põletusresti tarnib Martin GmbH ja heitgaasi käitlussüsteemi CNIMi tütarettevõte LAB.

Uue energiaploki soojuse tootmise võimsus saab olema 50 MW ja elektri tootmise võimsus 17 MW. See täiendab Iru elektrijaama olemasolevaid toomisvõimusi, mis praegu on vastavalt 648 MW soojust ja 190 MW elektrit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077