Autor: Tanel Raig • 14. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milleks importida, kui võib ise toota?

Swedbank kirjutab oma ettevõtete infokirjas OÜ Ritico omaniku Rait Tillmanni kogemusest tootmise alustamisel.

Rait Tillmann alustas võimlemissusside tootmist paari õmbleja ja õmblusmasinaga. Ta käis oma toodangut koolilaadal müümas ning poodidele pakkumas. Täna töötab tema juhitud Ritico OÜs 53 inimest ning need kolm õmblejat, kes 1995. aastal alustasid, on tänaseni palgal. Kaubamärkide alt „Oma King” ja “Hip-Hop” toodab Ritico OÜ võimlemissusse, sandaale ja jalanõude sisetaldu. Toodang läheb müügiks Eestis, Lätis, Leedus, Soomes, Norras, Kreekas ja mujalgi.

„90ndate alguses oli kõigil tavaks ärimeheks hakata. Proovisin minagi vahendustegevust – sõitsin poest poodi ja müüsin Soomest toodud jalanõusid,” meenutab Rait. „Paari aasta pärast mõistsin, et see ei ole päris see. Ma ei tundnud sellest tegevusest rõõmu ega saanud aru, mismoodi see väärtust loob,” jätkab ta. Soov midagi ise toota kinnistus peale tutvust Andres Niinepuuga ASist Wallis, kes müüs Raidile kolm kasutatud õmblusmasinat.

„Pangalaen on heaks mootoriks. See paneb sind tööle, sest nõuab tagasimaksmist,” räägib Rait ning meenutab 1996. aastal Hoiupangast laenatud raha soolast intressi. „Äri käimalükkamiseks ja kasvamiseks on pangalaen paratamatu,” lisab ta.

Kasum ei tule üle ööNoorel ettevõtlusega alustaval inimesel on kalduvus olla kärsitu ja oodata kiireid tulemusi. Rait on siinkohal valmis oma kogemust jagama: „Esimese viie tegevusaasta jooksul ei tekkinud mingit märkimisväärset tulu, usk toodetesse ja valitule kindlaksjäämine aitas edasi minna.” Alustatud võimlemissusside tootmine oli hooajaline, neid toodetakse peamiselt suvel ja müüakse sügisel. Otsiti toodet,  mida saaks valmistada talvel ja müüa kevadel – nii tuli toodete valikusse sandaal. „Soetasime Inglismaalt spetsiaalse seadme, millega saab taldu õmmelda ja nii valmisid esimesed sandaalid,” meenutab Rait. Ettevõte küsis uue laenu ning kolis 1998. aastal oma ruumidesse Võru linna külje all Kirumpääl. „Kui oled juba näpu andnud ning sul on töötajad ja laenud, siis tuleb olla nutikas ning otsida järjest uusi lahendusi,” ütleb Rait ja lisab, et edu nõuab usku, eestlaslikku jonni ja tõsist pühendumist.

Esikohal on toodeToodetest räägib Rait Tillmann suure uhkustundega. Sõna „kvaliteet” käib jutu seest väga mitu korda läbi. Oma Kinga sandaalid ei ole moetooted, aga lihtsad ja mugavad on need küll.

„Ritico ei teeni tulu tänu odavale tööjõule – meie tööjõud ei ole odav. Minu jaoks on esikohal toode,” kinnitab Rait selgitades, et allhanke jaoks on nende töö hind liiga kõrge ning samuti ei ole tootmisvõimsused allhankeks piisavad. „Rahateenimise soov peab ühel ettevõtjal ka muidugi sees olema, aga raha võiks olla kohal number kaks. Esimene peaks olema toode,” mõtiskleb ärimees. Toote arendamiseks tuleb aga eelkõige kuulata tarbijat. Nii olid laadad parimaks kohaks, kus ettevõtmise algusaegadel klientide vahetut tagasisidet saadi.

Raidi meelest iseloomustab ettevõtjaid soov midagi luua ning ta ise on väga rahul, et on suutnud luua midagi sellist, mida saab käega katsuga. „Lõpuks peab jääma kõigile hea tunne. Mina keeran sandaalid pakendisse ja teen arve – on hea tunne! Klient võtab sandaalid karbist välja, ja talle peab meeldima see, mida ta käes hoiab. Sandaale vaadates peab tal tekkima tunne „tahan nendega käia!” – nii võtab Rait kokku kvaliteedi teema.

Kuidas hoida häid töötajaid?Kvaliteetne toode sünnib tänu heale töötajale. „Üritame hoida palka sellisena, et töötaja meil püsiks,” ütleb juht välja lihtsa tõe. „Iga töötaja väärib austust ja lugupidamist. Me ajame siin koos ju ühist asja!” räägib Rait, kes juhina vajadusel ka ise masinatele käed külge paneb. Raidi meelest on oluline, et iga töötaja mõistaks, kuidas tema panus mõjutab kogu tulemust. „Hoian oma inimesi kõigega kursis, mis ettevõttes toimub.”

Äri kasvades muutub meeskonna võtmeisikute roll järjest olulisemaks, kuna puhtfüüsiliselt ei ole ühel inimese võimalik kõike kontrollida. „Siiani korraldasin peaaegu kõike ise ning pole aastaid kuu aega järjest puhanud,” ütleb Rait muiates. Vastutuse liikumine teistele töötajatele võib ettevõtte juhile olla aga samuti keerukas protsess. Rait võtab oma telefoni ja loeb ette tsitaadi Richard Bransonilt: „Kõige rangem ülemus on inimese enda südametunnistus – nii, et mida rohkem vastutust annad, seda paremini inimene töötab.”

Ekspordi võluRait Tillmanni käest on tihti küsitud, et miks „Oma King” kingi ei tee? Vastus on lihtne – kõike ei saa väga hästi teha. „Meil on välja kujunenud parimad võimalused ja oskused just susside, sandaalide ja sisetaldade tootmiseks. Usun, et meie võimlemissussid ja sisetallad on parimad Euroopas!” ütleb ta. Oma toodete eksportimisega kaasneb Raidi sõnul see rõõm, et ettevõtjana tood sa raha teisest riigist Eestisse ja saadad siin ringlusse. „Kui ma vaatan meie kaubandusvõrgus ringi, näen paljusid kaupu, mida võiksime Eestis ise toota. Nii jääks raha koju,” mõtiskleb mees.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077