Autor: Tanel Raig • 30. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank näeb tööstussektorile oodatust kiiremat kasvu

Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut leiab, et erinevate tööstussektorite kiirenev kasv võib aasta kokkuvõttes kasvatada tööstussektori toodangumahte panga ametlikust prognoosist kiiremini.

Swedbank ootab tänavuseks aastaks tööstuse toodangumahtude keskmiseks kasvuks 23%, eeldades seejuures, et kasvumäärad aeglustuvad aasta teisel poolel. Kasvu aeglustumist mõjutab Paabuti sõnul kõrgem võrdlusbaas, kuna eelmise aasta teisel poolel kasvasid toodangumahud väga kiiresti. Samuti on mõjutajaks maailmamajanduse ja Eesti partnerriikide majanduste aktiivsuse langus.

Samas tunnistab Paabut, et Eesti tööstuste positiivseks riskiks on seotus Põhjamaadega. „Majanduskasvude aeglustumine ei pruugi seal olla sama tugev, kui osades euroala riikides, näiteks Saksamaal ja Prantsusmaal,“ selgitas Paabut. „Lisaks võib arvata, et lepingud on pikemaajalised, mistõttu ei pruugi maailmamajanduse aeglustumine sel aastal veel Eesti töötleva tööstuse toodangumahule mõju avaldada.“

Töötleva tööstuse aastast kasvu on peamiselt mõjutanud elekroonikatööstus (toodangumaht arvutite-, elektroonika- ja optikaseadmete tootmises kasvas I poolaastal veidi rohkem kui 250% võrredles eelmise aastaga). Kuna ka teistes sektorites on kasv kiirenenud, siis võib juhtuda, et töötleva tööstuse toodangumaht kasvab prognoositust kiiremini, kasvatades ka tööstuse üldist kasvu, leiab Paabut.

Täna avaldatud Statistikaameti andmetel kasvas tööstustoodangu maht augustis 22,8% võrreldes eelmise aastaga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077