Autor: Tanel Raig • 19. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Signiti räägib seminaril ohutussüsteemide loomisest tööstuses

Tööstustele ohutusvahendeid pakkuv Signiti korraldab 22. septembril seminari, kus tutvustab lukustamissüsteeme tööohutuse tagamiseks.

Signiti konsultant Manuela Kelt ütleb, et hooldustööde puhul on riskirühm hooldustööde teostaja ise, kõrvalised isikud tootmisruumides või kolmandad isikud väljastpoolt tootmist. “Hooldustöid suurtes tööstustes ja toomisruumides teostatakse tihtipeale masinate sees või hoopis kaugemal territooriumil, lülititest ja otsesest enerigaallikast eemal, mis seadme tööks vajalik on,” räägib Kelt. Sellistel juhtudel on kõikide osapoolte suuliselt teavitamine ohtudest raskendatud. “Õnnetused juhtuvad kuna ei suudeta kontrollida kõiki energiaallikaid hooldustööde teostamiseks.”

Seminaril tutvustab Signiti sellistes olukordades tööohutuse tagamiseks sobivat LockOut/TagOut süsteemi, mis on spetsiaalne energiaallikate lukustamise ja märgistamise süsteem.

Kelti sõnul saab iga ettevõte väljatöötada oma ohutusprogrammi, kus saab näiteks värvide abil süstematiseerida riskide suurusi - kõik punased lukud on plahvatusohtu tekitavad energiaallikad, kõik sinised lukud on kemikaale sisaldavad energiaallikad, kõik kollased lukud on elektriallikad jne. “Need on käepärased ja mugavad lahendused “kogemata”, “ma ei teadnud”, “ei näinud”, “ ei kuulnud” õnnetuste ära hoidmiseks,” leiab Kelt.

Ta toob süsteemi ühe suurema eelisena esile, et samaaegaselt saavad hooldustöid teostada erinevad brigaadid - näiteks elektrik esimeses tsehhis ja elelktrik teises tsehhis. Spetsiaalne pealüliti lukk võimaldab lukustada mõlemal hooldusmehel pealüliti. Ehk et kui esimesest tsehhist naaseb elektrik, siis ta e isaa elektrit sisse lülitada, sest teine eleltrik teostab alles töid teises tsehhis, kirjeldab Kelt.

Lisaks LockOut/TagOut süsteemile räägitakse seminaril inspektsiooni ja garantiietiketidest ning sorbentidest ohtlike vedelike likvideerimiseks. Täpsemat infot seminari kohta leiab SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077