Autor: Rivo Sarapik • 12. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Einstein: põlengu põhjustajana ei välista ühtegi võimalust

Kunda Nordic Tsement teatas, et alustas ise lisaks Päästeameti juurdlusele Kunda tsemenditehases toimunud järjestikuste prügipõlengute põhjuste uurimist.

"Kuni põlengu põhjuste väljaselgitamiseni on ajutiselt peatatud kõik prügikütuse tarnelepingud. Tänase seisuga ei välista me põlengu põhjusena ühtegi võimalust," kommenteeris ettevõtte juht Meelis Einstein. "Oleme võtnud erinevatel aegadel tarnitud materjalide proovid ja saadame need põhjalikuks laboratoorseks analüüsiks Rootsi tsemenditööstuse uurimislaborisse. Samade proovide võrdlusanalüüsid tellime ka Tallinna Tehnikaülikooli Soojustehnika Instituudilt. Samuti nõustusid viimatinimetatud instituudi teadlased andma ettevõttele omapoolset abi tekkepõhjuste väljaselgitamiseks. Kokku on lepitud materjali tarnija esindajate, ettevõtte esindajate ja ettevõtte Põhja-Euroopa omanikepoolsete vastava ala spetsialistide kokkusaamine Kundas“, selgitas Kunda Nordic Tsemendi tegevdirektor Meelis Einstein.

Esimesed kaks põlengut toimusid ettevõtte poolt renditud kinnises laos 28. juunil ja 4.augustil. Kuna tegemist oli kinnise hoonega, kuhu päästemeeskondade ligipääs oli raskendatud, vältasid kustutustööd kaua. Esimesel korral kulus kustutustöödeks aega neli ja teisel kolm ööpäeva. Kolmas põleng toimus 7. augustil eelmistest põlengutest ligikaudu ühe kilomeetri kaugusel asuval ettevõtte territooriumil lahtiselt ladustatud materjaliga. See põleng suudeti likvideerida ühe ööpäevaga, sest juurdepääs põlengule oli hea ja kasutada sai ka lisatehnikat.

Kõikide põlengute puhul oli tegemist sama tarnija poolt ettevõttese imporditud pakitud jäätmekütusega (RDF-kütus), erinevus oli ainult laevadega saabunud materjali tarneaegades. Kõikide põlengute puhul on sündmuskohal viibinud nii Keskkonnaameti kui ka Keskkonnainspektsiooni esindajad. Võimalike reostuste väljaselgitamiseks ja edaspidiste tegevuste kavandamiseks võeti proove ja tehti analüüse pinna- ja kustutusveest, samuti pinnasest ja õhust. Proovide tulemusi tänaseks teada veel ei ole. Põlengute põhjuste väljaselgitamiseks on Päästeameti poolt käivitatud juurdlus. Päästeameti esindajate ja ettevõtte kriisikomisjoni ühisel nõupidamisel Kundas 11. augustil arutati põlengute võimalikke tekkepõhjusi.  Ühiselt lepiti kokku, et koostatakse tegevusplaan nii kohesteks kui edaspidisteks tegevusteks.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077