Autor: Tanel Raig • 11. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiviõli elanikud: Keemiatehas on aastaid investeeringutest kõrvale hiilinud

MTÜ Saastevaba Kiviõli väitel on Kiviõli Keemiatehas juba aastaid teadnud investeerimisvajadusest, et viia oma tootmine keskkonnanõuetega vastavusse. Kulukatest investeeringutest on aga kõrvale hiilitud.

Kiviõli Keemiatööstus peab tegevuse jätkamiseks kuue kuu jooksul kõrvaldama rea keskkonnale kahju tekitavaid puudusi: keskkonnakompleksloasse on tehtud kokku 45 nõuete muudatust. Keskkonnaamet on seisukohal, et ettevõte oli teadlik soojuselektrijaama suitsugaaside puhastamise nõuetele mittevastavusest enam kui neli aastat, mille jooksul ei ole Kiviõli Keemiatööstus teinud ühtegi sammu nõuetele vastavuse saavutamiseks. “Praegused juhtkonna sõnad, nagu oleks ettevõttele liiga vähe aega antud, ei pea paika, sest probleemist teati aastaid ent siiamaani on kulukatest investeeringutest kõrvale hiilitud,” ütles MTÜ Saastevaba Kiviõli juhatuse liige Svetlana Heino.

“Kiviõli Keemiatööstus on Eesti üks suurimaid keskkonnareostajaid ja kindlasti kõige suurem keskkonna häbiplekk riigis,” lisas Heino. “Ettevõtte juhatus on aastaid lubanud tagada kohalikele elanikele inimväärsed elutingimused, aga sõnad on jäänud vaid sõnadeks ning vaatamata ettevõtte suurele kasumile keskkonnaalaseid investeeringuid ei tehta ning keskkonnagenotsiid jätkub,” lisas Heino.

Keskkonnakompleksloa menetluses on Keskkonnaamet pidanud oluliseks puuduseks asjaolu, et Kiviõli Keemiatööstus ei ole kasutanud viimastel aastatel sobivat tehnikat saasteainete emissioonide oluliseks minimeerimiseks, mis võib kujutada ohtu inimese tervisele. “Keskkonnaameti poolt keskkonnakompleksloas sätestatud tingimused on vastavuses Eesti Vabariigi seadusandlusega ja nende nõuete täitmiseks püstitatud tähtajad on juba ammu aegunud. Nüüd on riigil viimane aeg kutsuda Kiviõli Keemiatööstus korrale ning sundida neid tegema reaalseid keskkonnaalaseid investeeringuid,” ütles Heino.

Keskkonnaameti vastavas korralduses nenditakse, et KKT keskkonnamõju ja potentsiaalne keskkonnanõuete rikkumine häirib Kiviõli elanikke ning mõjutab nende elukeskkonna kvaliteeti. 2009.-2010. aastatel on registreeritud üle kahekümne kaebuse tehase tegevuse suhtes.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077