Autor: Tanel Raig • 26. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiviõli Keemiatööstusel kaks kuud saastamise lõpetamiseks

OÜ-le Kiviõli Keemiatööstus välja antud uue keskkonnakompleksloa väljastamine tõi ettevõttele rangemad keskkonnaalased nõudmised, mille täitmiseks on Keskkonnaamet andnud kaks kuni kuus kuud.

Juulikuus Keskkonnaameti väljastatud uue keskkonnakompleksloa kohaselt peab Kiviõli Keemiatööstus tegevuse jätkamiseks kõrvaldama rida keskkonnale kahju tekitavaid puudusi. Keskkonnaamet nendib oma korralduses, et KKT keskkonnamõju ja potentsiaalne keskkonnanõuete rikkumine häirib Kiviõli elanikke ning mõjutab nende elukeskkonna kvaliteeti. 2009.-2010. aastatel on registreeritud üle kahekümne kaebuse tehase tegevuse suhtes.

Keskkonnaamet on seisukohal, et  ettevõte oli teadlik soojuselektrijaama suitsugaaside puhastamise nõuetele mittevastavusest enam kui neli aastat. Selle aja jooksul ei ole Kiviõli Keemiatööstus Keskkonnaametile teadaolevalt teinud ühtegi sammu nõuetele vastavuse saavutamiseks. Nüüd nõuab uus keskkonnakompleksluba ettevõttel kuue kuu jooksul leida ning rakendada nõuetele vastav tehnoloogia soojuselektrijaama kateldest väljuvate heitgaaside puhastamiseks.

Keskkonnaamet viitab oma korralduses, et Kiviõli linnas on välisõhu kvaliteedi mõõtmisega tuvastatud tahkete osakeste saastetaseme piirväärtuste ületamisi ka väljaspool  Keemiatööstuse tootmisterritooriumi.  Kuigi seadmest väljuvate tahkete osakeste püüdmiseks on paigaldatud kottfilter, on siiani rakendamata mitmed olulised meetmed saasteainete heitkoguse vähendamiseks.

Keskkonnaameti nõudmisel peab Kiviõli Keemiatööstus kahe kuu jooksul tagama tehase tahkesoojuskandja (TSK) seadme filtrite puhastuseefektiivsuse vähemalt 98%ulatuses. Kui seda nõuet ei suudeta täita, keelab Keskkonnaamet edasist TSK seadme katsetamist ja käitamist.

Lisaks tuvastas Keskkonnaamet veel puudusi, mida peab Kiviõli Keemiatööstus kuue kuu jooksul nõuetele vastavusse viima, et tagada põhja- ja pinnavee kaitse ning vältida või vähendada välisõhusaastet. Keskkonnaamet on uude keskkonnakompleksloasse teinud kokku 45 nõuete muudatust.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077