Autor: Silvia Kruusmaa • 7. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaotusvõrk hangib 15 miljoni euro eest trafosid

Eesti Energia Jaotusvõrk sõlmis riigihankes kolme pakkujaga uute trafode ja nende lisaseadmete ostulepingud kolmeks aastaks.

Hanke raames plaanib Jaotusvõrk igal aastal elektrivõrgu uuendamiseks ja uue võrgu ehitamiseks osta ligikaudu 1000 trafot. Erinevate võimsustega trafosid hakkavad Jaotusvõrgule järgmisel kolmel aastal tarnima lepingupartnerid SLO Eesti AS, AS Onninen ja ABB AS. Orienteeruv tellimuste maht kolme aasta jooksul on suurusjärgus 15 miljonit eurot.

Trafod muundavad jaotusvõrgus kõrgema pinge madalamaks, et see oleks tööstus- või kodutarbijate elektriseadmetes kasutatav. Hanke raames ostetakse selliste parameetritega uusi trafosid, mis vähendavad ka elektrivõrgu energiakadusid. Samuti tasandavad uued trafod võrgus ebaühtlaselt jagunevat koormust ja tõstavad seeläbi osades madalpinge võrkudes pingekvaliteeti.

„Vajame uusi trafosid senisest suuremas mahus, sest tõstame elektrivõrgu uuendamistempot ja kasvamas on ka uute liitumiste arv,“ selgitas Jaotusvõrgu käiduosakonna juhataja Jaanus Tiisvend. Tema sõnul sõlmitakse lepingud mitmeks aastaks, kuna trafod ei ole tavaline riiulikaup - nende tarneaeg on pikk ja neid valmistatakse konkreetse elektrivõrgu võimsust ja pinget arvestades. Kolm lepingupartnerit hakkavad Jaotusvõrgule tarnima erinevate nimiväärtustega trafosid.

Aastatel 2011-2014 plaanib Jaotusvõrk elektrivõrgu uuendamisse investeerida aastas keskmiselt ligikaudu 100 miljonit eurot. Esmajoones uuendatakse elektrivõrku kõige rikkelisematel liinidel, mis varustavad elektriga suuremat tarbijate arvu. Seega avaldavad uuendustööd suurimat mõju elektrikvaliteedile maapiirkondade majapidamistes, mida praegu toidavad metsasihte läbivad vananenud õhuliinid.

2010. aastal investeeris Jaotusvõrk elektrivõrgu uuendamisse enam kui 60 miljonit eurot, sealhulgas kogu teenitud ärikasumi. Eesti Energia Jaotusvõrk haldab kokku üle 61 000 kilomeetri elektriliine ja enam kui 22 000 alajaama.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077