Autor: Väinu Rozental • 28. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kristiina Šmigun-Vähi turundab Eesti kiirtoitu

Ärimeestele Aigar Pindmaa ja Vello Kunman kuuluv toiduainete-tööstus OÜ Luha AV on turule toonud kiirtoidusarja Näps, mille turunduse eest vastutab Kristiina Šmigun-Vähi.

Ettevõtte töötajaskonna moodustavad peamiselt omaaegse lihatööstuse Wõro Kommerts endised töötajad, turunduse ja kommunikatsiooni eest vastutab mitmekordne olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi.

Esimesed Näpsid paisati Võru Maksimarketis müüki 1. aprilli ja praegu võib Näpse osta kahes Eesti osalusega suuremas kaubandusketis Selveris ja ETK kauplustes, aga ka Olerexi tanklates ja mujal.

„Me oleme täna sellised eestimeelsed olnud,“ põhjendas Luha AV juhatuse esimees Aigar Pindmaa, miks on nende kaup seni müügis ainult kodumaisel kapitalil põhinevates firmades. „Müügikohtade võrk loomulikult laieneb. Me oleme saatnud esimesed toodangunäidised Soome, Lätti ja Leetu ning tagasiside on olnud positiivne.“

Kodumaine on praktiliselt ka kogu tooraine, mida lihapallide tegemisel ja minipitsade ning minipirukate küpsetamisel kasutatakse. „Kusjuures liha on eranditult vaid veiseliha ja toit on hästi tervislik,“ rõhutas Pindmaa.

Näpse valmistatakse Võrus endise Wõro Kommertsi tootmishoones. Kiirtoidu bränd Näps tuleneb sõnast näputoit ja tegu on ühe suutäie ampsudega. Praegu on tootmises 18 erinevat toodet.

Luha AV osanikeks on Wõro Kommertsi omaaegne juht Aigar Pindmaa ning Järve keskuse ja ehitusmaterjale tootva Silikaadi omanik Vello Kunman. Mehed on võrdsed osanikud läbi oma firmade OÜ Pintmann Grupp ja ASi Esraven.

„Me oleme vanad tuttavad,“ ütles Pindmaa oma kompanjoni kohta. „Kui ma Wõro Kommertsist lahkusin, oli Vello esimene, kes tegi ettepaneku, et teeme uue lihatööstuse.“

Luha AV on omandamas eelmisel aastal Atria kontserni poolt suletud Ahja lihatööstust. „Tahame sügisel Ahjal uute, kvaliteetsete lihatoodetega turule tulla,“ avalikustas Pindmaa ettevõtte plaane.

Luha AVs töötab praegu 17 inimest, kellest enamik on endised Wõro Kommertsi töötajad. Nimekaim palgaline on mitmekordne olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi, kes vastutab turunduse ja kommunikatsiooni eest. „Kristina on öelnud, et tal on elus olnud võimalus üks kord ise kokku panna võitjameeskond ja nüüd ta tahab olla võitjameeskonnas,“ rääkis Pindmaa.

Aigar Pindmaa lahkus ASi Wõro Kommerts juhi kohalt 2003. aasta novembris. Atria kontsern ostis 2008. aasta juulis Wõro Kommertsi ja ASi Vastse-Kuuste Lihatööstus ning koondas need ASi Atria Eesti alla.

Luha AV turundaja Kristiina Šmigun-Vähi
Foto: Raul Mee
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077