Autor: Silvia Kruusmaa • 20. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaotusvõrk: metsa- ja kaevetööd elektriliinide läheduses on ohtlikud

Seoses alanud välitööde hooajaga tuletab Jaotusvõrk meelde, et kooskõlastamata metsa- ja kaevetööd elektriliinide läheduses on ohtlikud nende teostajate elule ja tervisele. Möödunud aastal põhjustasid sellised tööd ka 400 elektrikatkestust, mille tõttu oli elektrivarustus häiritud ligi 23 000 majapidamisel.

Ka käesoleva aasta esimesel neljal kuul on elektrivarustust mõjutanud puudelangetusi ja kaevetöid registreeritud igal nädalal, teatas Eesti Energia.

 „Peaaegu iga päev tehakse elektriliinide läheduses töid liini valdajaga kooskõlastamata ja ohutusnõudeid eirates. See on ohtlik tegevus, mis viib tihti elektrikatkestuseni ja halvemal juhul võib lõppeda ka tõsise õnnetusega. Suuremaid hooaegu näeme siin talvel seoses metsatöödega ning suveperioodil ehitus- ja kaevetöödega, mis vigastavad maakaableid,“ lausus Jaotusvõrgu juhataja Tarmo Mere. Tema sõnul tekib taoliste juhtumite tõttu ka eluohtlikke olukordi.

Viimane liinilähedaste töödega seotud õnnetus toimus möödunud nädalal, mil liinide kaitsevööndis loata tegutsenud traktorist ladustas ümber palgihunnikuid. Purunenud elektriliinist süttinud palgihunnikut kustutama minnes sai traktorist elektrilöögist vigastada. „Seekord oli tegemist õnneliku õnnetusega ja inimene haiglaravi ei vajanud. Küll aga ei pruugi iga juhtum vaid elektrikatkestuse hinnaga lõppeda,“ selgitas Mere.

Inimeste, vara ja keskkonna kaitseks kehtivad tegevustele elektriliinide kaitsevööndis kitsendused. Madalpingeliinidel on kaitsevöönd 2 meetrit, 6-20 kV liinidel 10 meetrit ning 35-110 kV liinidel 25 meetrit kummalegi poole liinist. Puude langetamiseks elektriliinide kaitsevööndis tuleb elektriohutusseaduse järgi taotleda luba elektripaigaldise omanikult ehk Eesti Energia Jaotusvõrgult. Seda on soovitatav teha ka siis, kui puud asuvad väljaspool kaitsevööndit, kuid on oht, et need võivad langedes kukkuda liinile. Maakaabelliini maa-ala kaitsevöönd on üks meeter mõlemale poole äärmistest kaablitest.

Kui tööde käigus liin siiski vigastub, on elektriõnnetuse vältimiseks  oluline õige tegutsemine. Keskpingeliinile langenud puu võib langetuskohas tekitada eluohtliku sammupinge. Kui langetamisel on puu kukkunud elektriliinile, tuleb elektrilöögi vältimiseks puust, katkenud juhtmest või mastist eemalduda jalgu maapinnal lohistades neid teineteisest eemaldamata või hüpata eemale kaks jalga koos. Samuti on oluline tagada, et keegi ei läheneks pinge all puule või juhtmele lähemale kui 8 meetrit. Juhtumist palumb Eesti Energia koheselt teavitada rikketelefonil 1343.  

Et Jaotusvõrk saaks enne tööde alustamist vajadusel kasutusele võtta abinõud, näiteks liinide väljalülitamise, tuleb loa saamiseks pöörduda Eesti Energia teenindusbüroosse. Loata kaitsevööndis tegutsemise eest võib tehnilise järelevalve amet määrata ka trahvi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077