Autor: Sirje Rank • 2. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nafta hind odavnes bin Ladeni surmateate peale

Nafta hind langes täna New Yorgis kahe nädala kiireimas tempos, kui USA president Barack Obama teatas, et Osama bin Laden on tabatud ja tapetud.

Spekuleeritakse, et sellega väheneb risk Lähis-Ida naftatarnete katkemiseks, vahendas agentuur Bloomberg.

Nafta hind tulevikulepingutes odavnes 1,5% pärast esimesi teateid, et 11. septembri terrorirünnakute peakorraldaja Osama bin Laden on surnud. Nafta hind hakkas odavnema juba varem märkide peale, et Hiina majanduskasv võtab hoogu maha.

„Sellise tegelase kõrvaldamine nagu Osama seab hinna surve alla, kuna leevendab ilmselt Lähis-Ida kriisi teravnemise riski,“ ütles Bloombergile konsultatsioonifirma The Schork Group president Stephen Schork. „Turg on oodanud uudiseid, et otsustada, mis suunas liikuda. Nüüd on meil pealkiri, mis võib sillutada teed oluliseks korrektsiooniks allapoole.“

Juuni lepingutes odavnes nafta hind New Yorgis täna 1,72 dollari võrra 112,21 dollarile barrelist. Läinud nädalal 29. aprillil oli nafta hind juuni lepingutes 113,93 dollari tasemel barrelist, mis on kõrgeim näit 2008. aasta septembrist.

Brenti toornafta hind juunikuu lepingutes odavnes Londonis 1,17 dollari võrra ehk 0,9% 124,72 dollarile barrelist.

Kauplemispäeva edenedes langus süvenes - Brenti nafta hind juunikuu lepingutes käis ära 121,67 dollari tasemel. New Yorgis odavnes nafta hind 111,33 dollarile barrelist.

Nafta hind on tänavu kerkinud 23% kartusest, et Tuneesiast ja Egiptusest alanud rahutused võivad häirida naftatarneid Lähis-Idast.

Nafta hinna langust mõjutas täna ka Hiina ostujuhtide indeksi arvatust suurem langus aprillis.

„Kasv kiire majanduskasvuga riikides on aeglustumas ja see vähendab ka nafta tarbimist,“ ütles Commodity Broking Services tegevjuht Jonathan Barratt.

Ka JPMorgan Chase & Co prognoosib aasta teises pooles Aasias nõudluse vähenemist nafta järele, kuna kõrged hinnad mõjutavad tarbimist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077