Autor: Kadrin Karner • 27. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tuuleenergiat toodetakse 70% rohkem kui aasta eest 

Selle aasta esimeses kvartalis toodeti Eestis taastuvenergiat mullusega võrreldes poole enam, jõudes 254 GWh-ni. Kõige enam, 70% võrra on kasvanud tuuleenergiast toodetud elektri osakaal (60 GWh-lt 102 GWh-le).

Eleringi võrguga ühendati Aulepa tuulepargis kolm uut tuulikut, millega tuulikute koguvõimsus Eesti elektrisüsteemis kasvas ligi 157 MW-ni, teatas Elering.

Lisaks tuuleenergia osakaalus suurenemisele kasvas jäätmetest ja biomassist toodetud elektrienergia osakaal 38% (105 GWh-lt tõus 145 GWh-le). Kogu taastuvenergia toodang moodustas käesoleva aasta I kvartalis Eesti elektritarbimisest 11%, möödunud aastal oli sama number 7%.

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ütles, et vaadates I kvartali taastuvallikatest toodetud energia koguseid, on taastuvenergia areng Eestis jätkuvalt heas hoos. Eriti arvestades, et taastuvatest allikatest toodetud elektrienergia osakaal moodustas kogu Eesti elektritarbimisest juba 2010. aastal nõutust poole enam.

„Võttes arvesse Euroopa energiapoliitika üldisi eesmärke on see kindlasti positiivne, kuid taastuvenergia areng ei ole varustuskindlust ohtu seadmata võimalik ilma tavapäraste elektrijaamade arendamiseta," rääkis Veskimägi ja lisas: "Eesti kontekstis on see küsimus eriti terav, arvestades põlevkivijaamade sulgemist 2016. aastal. Selleks, et oleks tagatud uute jaamade rajamine, tuleb lisaks taastuvenergia soodsale investeerimiskeskkonnale luua ka keskkond tavapäraste jaamade arenguks.´"

Tuulikute toodangu kasvu taga on uued tuuleelektrijaamadnagu kolmas tuulepark Virtsus, Tooma Tuulepargi ja Aulepa tuulepargi II ja III etapi töösse tulek.

Liitumislepinguid uute tuuleparkide arendajatega on tuuleelektrijaamade Eestisse rajamiseks I kvartali lõpu seisuga sõlmitud 844,2 MW ulatuses.

Biomassi toodangu tõus tuli peamiselt uuest elektritootjast (Pärnu) ning Tallinna (Väo) elektrijaamas ja Narva elektrijaamades põletatava biomassi osakaalu kasvust.

Hüdroenergiast toodetud elektrienergia kogus on võrreldes 2010. aasta I kvartalis olnud 5 GWh-ga tõusnud 48% ehk ligi 8 GWh-le.

Taastuvenergia toetuste saamiseks on 2011. aasta I kvartalis esitatud taotlusi üle 12 miljoni euro ning tõhusa koostootmise toetuste taotlusi 1,5 miljoni euro ulatuses. Võrreldes aastataguse ajaga on see vastavalt 54% ja 19% enam.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077