Autor: Anne Oja • 25. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia tõstab kaevurite palku

Eesti Energia Kaevanduste ja Eesti põlevkivitootjate ametiühingute liidu (EPTAL) vahel sõlmitud kaheaastase kollektiivlepinguga tõusevad madalamad palgad ja suur osa sotsiaalsetest hüvedest lisandub töötasule. Ka Raudteelaste Ametiühingu juht Oleg Tšubarov teatas täna, et sõlmitakse raudteelaste sissetulekuid suurendav kollektiivleping.

Uue kollektiivlepinguga korrigeeriti madalama palgatasemega töötajate töötasusid ning viidi oluline osa seni lepingu lisas olnud sotsiaalsetest hüvedest üle töötasudesse. Uus leping on samm lähemale üle kontserni ühtsete ja töötajaid sarnaselt väärtustavatele kollektiivlepingutele, teatas Eesti Energia.

Läbirääkimiste olulisemaks teemaks oli kaevurite töötasu tõstmise võimalus. Vastavalt kokkulepitule tõuseb tükitööliste tükitasu 5% võrra ning ajatööliste põhitasu 11% võrra. „Ajatööliste põhitasu tõus puudutab ligi 1500 inimest, kelle palgatase on ettevõtte madalaim ning on püsinud muutumatuna juba kolm aastat,“ selgitas Eesti Energia Kaevanduste juhatuse esimees Veljo Aleksandrov vajadust ajatööliste palgataset korrigeerida. 

Veljo Aleksandrovi sõnul on leping aktiivsete läbirääkimiste tulemus. “Mõlemad pooled osalesid põhjalikes aruteludes, otsisime kompromissi ettevõtte võimaluste ja kaevureid esindava ametiühingu ootuste vahel ning tulemuseks ongi mõlema poole nägemust kajastav leping,” sõnas ta. „Üldine põhimõte oli viia seni kollektiivlepingus olnud sotsiaalsed hüved samaväärses rahalises vääringus üle töötaja töötasusse.“

EPTAL-i esindaja Vladislav Ponjatovski ütles, et kollektiivleping on uuenenud ametiühingu suleproov. „Läbirääkimiste peamisteks teemadeks olid töötasu ja sotsiaalsed toetused, mis on olemas Eesti Energia kontserni teistel töötajatel ja puuduvad kaevuritel,“ ütles Ponjatovski.

Eesti Energia soovib kollektiivlepinguid muutes jõuda üle kontserni ühtsete ja töötajaid sarnaselt väärtustavate kollektiivlepinguteni, mis muudab töötajatele liikumise ühest kontserni ettevõttest teise mugavamaks, selgitas Eesti Energia personalidirektor Riina Varts.

Sellel aastal on Eesti Energia kontsernis uuendatud kollektiivlepingud sõlmitud Eesti Energias, Eesti Energia Jaotusvõrgus, Võrguehituses, Eesti Energia Narva Elektrijaamades, Narva Soojusvõrgus ja Eesti Energia Õlitööstuses. Uue kollektiivlepingu tingimustes on ametühinguga kokkuleppele saanud ka Eesti Energia Tehnoloogiatööstus, kus on käimas lepingu teksti viimistlemine, et see hiljemalt mais alla kirjutada.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077