Autor: Silvia Kruusmaa • 20. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toomas Tamm: me ei tee kiviõlitööstuse müügikampaaniat

Vaatamata kuuldustele, et Toomas ja Raivo Tammele kuuluv põlevkiviõli tootja Kiviõli Keemiatööstus (KKT)otsib aktiivselt endale ostjat, kinnitab suuromanik ja nõukogu esimees Toomas Tamm, et nad ei ole kellelegi ettevõtet pakkumas käinud.

Alexela Oili juhi Heiti Hääle sõnul on talle Kiviõli Keemiatööstust müügiks pakutud, võimalike ostjatena võivad tema sõnul kõne alla tulla ka Eesti Energia ja Viru Keemia Grupp, kuigi viimase juhatuse esimees Priit Rohumaa ütles Eesti Päevalehele, et KKT nõutud 63 miljonit eurot on liiga kõrge hind. Eesti Energia pressiesindaja Marina Bachmann kinnitas Äripäevale, et selliseid läbirääkimisi nad pidanud ei ole ning neil puudub ka huvi keemiatööstust osta.

KKT suuromanik ja nõukogu esimees Toomas Tamm ütles, et Kiviõli Keemiatööstuse omanikud ega juhtkond ei ole korraldamas müügikampaaniat ega enampakkumist ettevõttele uue omaniku leidmiseks.

„Ma ei ole kellelegi KKT-d pakkumas käinud ega pea me ka mingeid selleteemalisi läbirääkimisi ühegi ostjaga. Kõik taolised spekulatsioonid on ajakirjanduslik väljamõeldis või mõne ettevõttest huvitunud isiku soovmõtlemine. Sestap ei pea ma võimalikuks kommenteerida ka meedias KKT-le külge riputatud kohatuid hinnasilte,“ ütles Tamm.

Suuromanik kinnitas, et KKT on igati heas seisus, kasumlik ja jätkusuutlik ettevõte, mille ainuke probleem on maaomanike ja keskkonnaministeeriumi vaheline kohtuvaidlus, mille tõttu ei saa ettevõte riigi poolt väljastatud kaeveloast hoolimata kasutusele võtta Põhja-Kiviõli II mäeeraldist.

„Juhul kui kohus esialgse õiguskaitse korras peatatud kaevetöödega riigi maadel ei luba alustada, on ainuke variant Kiviõlis õlitootmist jätkata toorme ost Eesti Energia Kaevandustelt (EEK). Peame praegu läbirääkimisi, et suurendada EEK poolt KKT-le tarnitava põlevkivi kogust ja pikendada tänase seisuga vaid 31. maini kehtivat tarnelepingut.

Küsimuse teeb komplitseerituks tõik, et KKT õlitootmistehnoloogiaga sobib vaid kindla suuruse ja kvaliteediga põlevkivifraktsioon - ülejäägile peab kaevandaja mujal kasutuse leidma. Tehnoloogiliselt ei ole võimalik kaevandada ainult sellist põlevkivifraktsiooni, mis KKT tooraineks sobib," selgitas Tamm.

Märtsi lõpus teavitas Kiviõli Keemiatööstus ametiühingut ja töötukassat, et kavatseb tooraine puuduse tõttu orienteeruvalt  1. maist öelda töölepingud üles 656 töötajale.

Kiviõli Keemiatööstus teatas, et on sunnitud töölepingud kollektiivselt üles ütlema, kuna tal ei ole võimalik enam saada toorainet tootmistegevuse jätkamiseks ning muud tööd töötajatele pakkuda ei ole.

Ettevõtte tooraineprobleemid teravnesid, kui Tallinna halduskohus keelas õiguskaitse korras Kiviõli Keemiatööstusel Põhja-Kiviõli teises karjääris põlevkivi kaevandamise kuni lõpliku kohtulahendini maaomanikega.

Kiviõli Keemiatööstus kuulub veo- ja ehitusfirma T.R. Tamme Auto OÜ-le ja nende omanikeks on Toomas Tamm ja tema poeg Raivo Tamm. Äripäeva 2010. aasta rikaste TOPis oli Toomas Tamm 73. kohal, tema varade väärtus oli toona 352 miljonit krooni.

Kiviõli Keemiatööstus kaotas 2009. aastal ärituludest võrreldes 2008. aastaga ligi 60 miljonit krooni. Siiski õnnestus ettevõttel kasumit kasvatada ja lõpetada aasta 42 miljoni krooniga plusspoolel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077