Autor: Sirje Rank • 21. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome laevaehitajatel peenike peos

Soome laevaehitusfirmade tellimusraamatud on õhukesed, suuri kruiisilaevatellimusi ei ole ning olukorrale on iseloomulik Viking Line’i äsjane teade, et STX Finlandilt detsembris tellitud uue aluse sõsaraluse tellimine on võimalik vaid siis, kui riik ka sellele toetusi eraldab, kirjutas Kauppalehti.

Viking Line’i tellitud gaasiküttel aluse ehitamiseks eraldas Soome valitsus keskkonnatoetustena 28 miljonit eurot, mis ootab alles ELi heakskiitu. Läinud nädalal andis Viking Line mõista, et võib tellida ka teise aluse, kui seegi toetust saab.

Vikingi alus on praegu Soome laevaehitajate ainus suure laeva tellimus. Paras löök oli teade, et senine kauaaegne suurklient Royal Caribbean tellis kruiisilaeva Saksa Meyer Werftilt.

Kui kaua ja mis vahenditest Soomes tegutsevaid välisomanduses laevaehitusfirmasid peaks toetama, kui laevafirmade tellimused vähenevad, küsib leht retooriliselt.

Maailma suurim konteinervedudefirma Mærsk teatas täna kümne ülisuure konteinerlaeva tellimisest Koreast, millele võib lisanduda veel 20 alust. Oma laevaehitustehased Taanis pani firma paar aastat tagasi kinni – oskusi oleks olnud, kuid hinnakonkurents ja toetuste tase ei võimaldanud jätkata. Lõuna-Koreas moodustavad toetused 14% aluse hinnast ja WTO pole selles osas midagi ette võtta suutnud.

Laevaehitusele antud toetused annavad Soomes hingamist kogu alaga seotud klastrile, kuhu kuulub paar tuhat ettevõtete. Kui aga tellimusi ei tule, on tulevik tume, nendib Kauppalehti oma tänases juhtkirjas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077