Autor: Sirje Rank • 21. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Heitmekvootide vargad sunnivad ELi süsteemi tugevdama

Reaktsioonina heitmekvootide vargusele ja ilmsiks tulnud turvaaukudele ei luba EL heitmekvootidega kauplemist jätkata enne, kui liikmesriigid on oma kohalike registrite kaitseks sisse seadnud tehingute vähemalt kahekordse identifitseerimise.

Uusi turvameetmeid arutab Euroopa Komisjon täna koos 27 liikmesriigi esindajatega. Kauplemine peatati enamikes Euroopa 30 registrist 19. jaanuaril, kui Tšehhis üks kaupleja kontrollis oma kontot ja leidis, et see oli tühjaks tehtud. ELi hinnangul on heitmekvoote kadunud umbes 29 miljoni euro väärtuses, vahendas agentuur Bloomberg.

ELi otsuse peale jäi spot-tehingute tegemine maailma suurimal heitmekvootide turul eile seisma, mille peale Rahvusvaheline heitmekvootidega kauplemise assotsiatsioon IETA ärgitas ELi kiiret lahendust leidma Tšehhi, Austria ja Rumeenia registrist viimastel kuudel kadunud kvootide probleemile.

Barclays Plc, mis jätkab kauplemist tulevikulepingutega, peatas enamiku spot-tehingutest läinud kuul, kui Šveitsi tsemenditootja Holcim Ltd varguse ohvriks langes.

„Kahju, et nad asja kordasaamiseks kogu turu kinni pidid panema,“ ütles Barclays Capital keskkonnaturgude osakonna juht Louis Redshaw. „Loodetavasti on see äratuskell, mis sunnib muutusi tegema.“

2005. aastal alustanud ja tulevikus globaalse süsteemi mudeliks mõelduid Euroopa turu käive oli mullu agentuuri Bloomberg andmeil 80 miljardit eurot. Spot-tehingud eile küll peatati, kuid 2011. aasta muude lepingutega kauplemine jätkus ning kvoodi hinnaks kujunes 14,23 eurot.

„Muutust ei vaja mitte ELi kauplemissüsteem, vaid registrite turvalisus liikmesriikides,“ ütles IETA Euroopa poliitika direktor Simone Ruiz. „Minimaalne nõue oleks kahekordne autoriseerimine, elektrooniline tunnistus või ID kaart. Ja keegi peab seisma ka selle süsteemi taga. Nii nagu pangad kindlustavad hoiuseid varguste vastu, oleksid ka registrite operaatorid tähelepanelikumad, kui sama kord kehtiks registrites.“

ELi allikate teatel soovitatakse liikmesriikidel tänasel kohtumisel süsteemide turvameetmeid täiendada. See võib tähendada täiendava salasõna sisseseadmist mobiiltelefoni vahendusel või ID kaardi kasutamist. Pea pooltel liikmesriikidel praegu selline süsteem puudub. Üks neist on Tšehhi, kus registri haldur ei jõudnud sellist kahekordse identifitseerimisega süsteemi tööle saada, enne kui häkkerid ründasid.

Brnos asuv kaupleja Blackstone Global Ventures teatas kolmapäeval 475 000 saasteloa vargusest. Täna teatas firma, et tekkinud kahju peaks enda peale võtma register.

Võimalik, et saasteload kanti edasi Poola ja Eestisse ning sealt juba Liechtensteini kontodele, ütles Blackstone’i portfellihaldur Nikos Tornikidis. „Meie ei käsitle seda kui Blackstone Global Venture kahjumit. Keegi ei tunginud meie serveritesse,“ ütles ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077