Autor: Kaisa Gabral • 13. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Berman rajab Narva lähedale gaasitehase

2012. aastal hakkab Elme Messer Gaas tootma Vaivara vallas, Auveres tööstuses kasuatatavaid hapnikku, lämmastikku ja argooni. Ettevõtte nõukogu esimees on Fjodor Berman.

Tehas rajatakse hiljuti sõlmitud lepingu raames, mille järgi hakkab Elme Messer Gaas varustama  Eesti Energia Õlitööstust  põlevkiviõli tootmiseks vajaliku lämmastikuga. Lisaks hakkab Elme Messer Gaas tootma müügiks vedeldatud hapnikku, lämmastikku ja argooni. Kokku võimaldab tehas toota aastas kuni 80 miljonit m3 tööstusgaase.

"Elme Messer Gaasiga sõlmitud leping kindlustab meid pikaajaliselt tootmiseks vajaliku lämmastikuga, mida Enefit-280 tehnoloogia vajab seni põlevkivist õli tootmiseks kasutusel olevates tehnoloogiast enam," selgitas Eesti Energia Õlitööstuse juhatuse esimees Igor Kond. "Meie jaoks oli oluline leida partner, kes oleks ise valmis projekti investeerima ning pakkuma meile teenust optimaalsete kuludega," selgitas Kond.

“Koostöö Eesti Energia Õlitööstusega on meie jaoks oluline nii unikaalse tootmiskompleksi loomise tõttu, kui ka võimaluse poolest teostada projekt, mis aitab meil saavutada sõltumatuse toodangu tarnimisel,” ütles Elme Messer Gaasi direktor Raimond Morgenson. "Rajatav tootmine võimaldab meil katta Baltimaade vajaduse tööstusgaaside järele ja siseneda uutele turgudele, sealhulgas ka Loode-Venemaale,” lisas ta.

 Morgensoni kinnitusel investeerib Elme Messer Gaas lähiaastail Ida-Virumaale ligi 30 miljonit eurot ning loob mitmeid alalisi töökohti.  Elme Messer Gaas loodi 1999. aastal BLRT Grupi ja Messer Groupi poolt. Ettevõttel on esindused kõikjal Baltimaades ning see pakub kõikvõimalikke gaase ehitus- ja tööstussektorile ning uusi tehnoloogiad, samuti hooldust ja gaasi kasutamiseks vajalikke seadmeid.

Eesti Energia Õlitööstus on Eesti Energia kontserni kuuluv ettevõte, mis toodab aastas kahe Enefit-140 tootmisseadmega ligikaudu 1,4 miljonit barrelit erinevaid põlevkiviõli fraktsioone. 2010. aastal alustas ettevõte esimese Enefit-280 tehnoloogiat kasutava põlevkiviõlitehase rajamist. 2012. aastal valmiv tehas lisab tänasele tootmisvõimsusele aastas ligi 2 miljonit barrelit põlevkiviõli ning 75 miljonit m³ uttegaasi. Uue tehasega on integreeritud 35MW auruturbiin, mis kasutab ära õlitootmisel tekkiva jääksoojuse tootes sellest elektrit. Enefit-280 tehnoloogia on senistest põlevkivi ümbertöötlemise tehnoloogiatest keskkonnasõbralikum, töökindlam ja suurema ühikvõimsusega.

 

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077