Autor: Birjo Must • 7. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome ja Eesti vaheline elektriühendus katkenud

Neljapäeva õhtul katkes Estlink 1 merekaabli rikke tõttu Eesti ja Soome vaheline elektri ülekande ühendus, mis pole siiani taastunud.

Eleringi pressiesindaja Liis Plakki sõnul tohib Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spot reeglite kohaselt informatsiooni Estlinki katkestuste kohta jagada vaid pärast seda, kui info katkestuse ja põhjuse kohta on avaldatud Nord Pool Spoti lehekülje "Urgent Market Message" kaudu. Teate järgi oli probleem jahutussüsteemis.

Neljapäeva õhtul kell 21.12 langes rikke tõttu rivist välja Estlink1. Estlinki väljalülitumise põhjustas tehniline rike Espoo konverterjaamas. Vea põhjustas vahelduvvoolu harmoonikute filtri ühe kondensaatori rike. Reedel kella 17 ajal asendasid montöörid Espoo konverterjaamas vigase seadme uuega. Pärast seda alustati Espoos ja Harkus Estlinki töösseviimist, mille käigus ilmnes uus tehniline probleem Harku konverterjaamas, kus jahutuseks kasutatava vedeliku temperatuur oli alla lubatud normi. Tööle saadi Estlink taas laupäeva hommikul kell 8.22.

Eesti ja Soome vaheline ülekandevõimsus Estink 1 on mõlemas suunas 350 MW ning kaabli võimsusi saavad kasutada kõik turuosalised Eestis ja Põhjamaades.

Estlink 1 merekaabli omanik on Eesti Energia  tütarettevõte Nordic Energy Link.

Eesti Energia energiakaubanduse direktor Margus Valsi kinnitusel Eesti  tarbijaid see kaabli rike ei mõjuta ning varustuskindluse mõttes Eestis midagi ei muutu.

“Elektribörsil on näha olnud, et hinnad langesid ja sellest tulenevalt Eesti elektrijaamade tulud on võrreldes eelmiste päevadega madalamad,” selgitas ta kaablirikke mõjusid.

Need kliendid, kes ostavad elektrit börsihinnaga fikseeritud lepingutega, võidavad sellest, ja need, kes eelnevalt on hinnad ära fikseerinud, see kõikumine ei mõjuta, lisas ta.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077