Autor: Indrek Kald • 20. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB rajab 6,8 miljardi eest Leedu-Rootsi kaabelühenduse

Energeetika- ja automaatikatehnoloogia kontsern ABB Group sai 580 miljoni dollarilise (6,8 mld kr) tellimuse uue kaabelühenduse rajamiseks Leedu ja Rootsi vahele.

Tellimuse esitasid Rootsi energiaettevõte Svenska Kraftnät ja Leedu LITGRID turtas AB. ABB tarnib tellimuse raames kõrgepinge alalisvoolu (HVDC) edastamise süsteemi, mis koosneb kahest konverterjaamast ja kaablist, mis edastab 700 megavatti (MW) elektrienergiat võimalikult väikeste kadudega enam kui 400 kilomeetri kaugusele.

"HVDC Light tehnoloogial põhinev uus ülekandeliin aitab suurendada elektrienergia läbilaskevõimet, soodustada elektrienergia vahendamist, tõsta võrgu töökindlust ja parandada elektriülekande turvalisust mõlemapoolselt," ütles ABB elektrivõrkude ja -süsteemide divisjoni juht Peter Leupp.

ABB teostab projekti raames projekteerimis- ja inseneritööd ning tarnib kaks 700 MW ja ±300 kV (kilovolti) konverterjaama, ühe Rootsi Nybrosse, teise Klaipedasse Leedus. Tellimus sisaldab ka kahe 300 kV ja 400 km pikkuse veealuse kaabli ning maakaablite tarnet ja paigaldust Rootsis ning Leedus.

Ehitatav ülekandesüsteem sisaldab muuhulgas erifunktsioone, mis tagavad võrgu suurema stabiilsuse ja võrguühenduse kiirema taastamise võimaliku voolukatkestuse korral. Süsteem on võimalik tulevikus integreerida perspektiivsesse alalisvoolutehnoloogiat kasutavasse üleeuroopalisse elektrivõrku, teatas ABB.

Projektis kasutatav HVDC Light tehnoloogia võimaldab olulist keskkonnaalast kasutegurit, näiteks neutraalsete elektromagnetväljade, õlivabade kaablite ja kompaktsete konverterjaamade näol. HVDC Light tehnoloogia sobib elektrienergia edastamiseks pikemate vahemaade taha, seda ka taastuvenergiaallikatest.

Projekti toetab Euroopa Liit ning see on kavas lõpule viia 2015. aastal. Esimese Balti riike ja Põhjamaid ühendava ülekandeliini Estlink Eesti ja Soome vahele rajas 2006. aastal samuti ABB.

Energeetika ja automaatika valdkonna firma ABB kliendid on infrastruktuuri- ja tööstusettevõtted. ABB tehnoloogiad aitavad klientidel vähendada tootmisega seotud keskkonnamõjusid. Kontsern annab tööd ligi 117 000-le inimesele sajas riigis.

Eestis tegutseb ABB alates 1992. aastast, ettevõtte tegevus jaotub kolme valdkonda: tootmine (tuulegeneraatorid, sagedusmuundurid, elektrikilbid, komplektalajaamad), müük (ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektid, kesk- ja madalpingetooted, automaatikaprojektid, robotid) ning korrashoiuteenused tööstusklientidele. ABB on pälvinud kolm korda (2007–09) Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt aasta välisinvestori auhinna ning korra (2008) Eesti parima ettevõtte ettevõtluse auhinna.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077