Autor: Silvia Kruusmaa • 17. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saku õlletehas peab kleepima keelatud reklaamid üle

Tarbijakaitse ameti järelevalve käigus tuvastati kaubandusvõrgust Saku Õlletehase AS õlle Saku Kuld multipakid, mille külgedel oli avaldatud fraas „Investeeri viimased kroonid kulda!“, mis on aga keelatud, sest tegu on otsese üleskutsega alkoholi osta.

Kuna tegemist on otsese üleskutsega alkoholi osta, mis on keelatud, alustas amet haldusmenetlust ja kohustas ettevõtet oma reklaamid viia vastavusse kehtiva reklaamiseadusega. Saku Õlletehase AS kinnitas, et alustas kaubandusvõrgule tarnitud õlle Saku Kuld multipakkide mõlemal küljel olevate lausete ülekleepimist, teatas tarbijakaitse.

Novembris pöördusid tarbijad kaebuste, järelepäringute ning telefonikõnede kaudu tarbijakaitseameti poole kokku 2811 korral. Eelmise aasta novembris pöörduti ameti poole 1985-l korral.

Novembris esitati tarbijakaitseametile 160 kaebust (2009. aasta novembris 154), millest 69 olid seotud teenustega ning 84 tööstuskaupadega. Kirjalikke järelepäringuid tehti 482,  mis jagunesid järgmiselt – 232 teenuste, 98 tööstuskaupade ja 41 reklaami peale.

Tarbijakaitseamet koostas novembris kaubandus- ja teenindusettevõtetele 573 kontrollakti. Kontrollimise põhjal tehti 51 väärteootsust kogusummas 31 500 krooni.

Tarbijakaebuste komisjonis toimus novembris kokku 22 istungit, millest 5 olid seotud turismiteenustega. Näiteks oli probleeme hotellidega, mis ei vastanud lubatud tingimustele. Samuti oli komisjonis juhtum, mis puudutas aprillikuus lennuliikluses kaose tekitanud tuhapilvesid ning sellest põhjustatud probleeme reisimisega. 

Uuest aastast hakkab tarbijakaitseamet komisjoni otsuseid eiranud ettevõtteid avaldama lisaks ameti koduleheküljele ka meedias.

Novembris sagenesid pöördumised seoses eritariifsete lühinumbrite hinnateavitusega, suurenenud on ka finantsteenuseid ja sideteenuseid puudutavate kaebuste arv.

OÜ Mugav Kodu tegevuse suhtes laekus oktoobris-novembris tarbijakaitseametile 4 kaebust, kus inimesed ei olnud kätte saanud tellitud kaupa, samuti polnud e-kauplus tagastanud raha. Keskmiseks tekitatud kahjuks oli 5000.- inimese kohta. Tarbijakaitseamet püüdis korduvalt kauplejaga ühendust saada, kuid tulutult. Tarbijakaitseamet edastas tarbijate kaebused politseiprefektuurile, kus algatati kriminaaljuurdlus.

Möödunud kuul esitati ametile 15 kaebust seoses ärajäänud Faithlessi kontserdiga, mille piletiraha kontserdi korraldaja Randaria OÜ ja edasimüüja Piletilevi ei soostunud algselt tagastama. 02.12  teatas Piletilevi, et  ostab piletid tagasi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077