Autor: Katre Pilvinski • 16. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tegutseda sihtturul?

Korraga mitmel turul tegutsemine esitab ettevõttele täiesti uued väljakutsed. Protsessid pole enam mitte ainult järjestikused, vaid ka paralleelsed, märkis kaubandus-tööstuskoja juht Siim Raie.

"Kui me räägime lõpptarbijatoodetest, siis tuleks juba tootearendusel püüelda selle poole, et toote uuele turule kohaldamise kulud oleks minimaalsed," lisas ta. Keegi ju ei tooda eraldi näiteks telefone Eesti turule – need on standardsed, selgitas Raie.

"Kui klientideks ja tellijateks on teised ärid, siis tuleb tähelepanu pöörata nende vajaduste lahendamisele. Igal juhul kliendisuhete ja -suhtlemise osakaal kasvab hüppeliselt. Eelkõige on selleks vaja pädevaid inimesi. Tegevjuht ei suuda ainuisikuliselt kogu müüki juhtida," märkis ta.

Raie sõnul on turuosa suurendamine üks suuremaid väljakutseid ükskõik, kas koduturul või välisturul. "Kui tegemist on kasvava turuga ning turuosa kasv tuleb üldisest kasvust on laienemine kergem, kui aga on tegemist väga väljakujunenud turuosaliste ja –jaotusega, siis on laienemisvõimaluseks enamasti mõne konkurendi ülevõtmine või ühinemine."

Välisministeeriumi äridiplomaatia ja analüüsibüroo diplomaat Margus Solnson sõnas, et probleemid, mille lahendamisega puutuvad Eesti ettevõtjad kokku, sõltuvad eelkõige konkreetsest riigist, riigis kehtivast seadusandlusest ja ka riigi kuulumisest rahvusvahelistesse organisatsioonidesse.

Loe pikemalt tänasest Äripäevast, päevapileti saad osta SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077