Autor: Romet Kreek • 15. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrihinnad toidavad hedge fonde

Arktiline ilm, veepuudus ja seisvad tuumareaktorid ajasid Põhjamaade elektrihinna kolme aasta suurimale kuisele tõusule, mis kasvatas Euroopa energiaturgudel tegutsevate hedge fondide kasumeid, vahendab Bloomberg.

Tuleva kvartali elektri hind neljas Põhjamaas tegi 13. detsembril suurima tõusu alates 2006. aastast. Eelmise kuuga võrreldes tõusis elektri hind 27 protsenti. Hinnatõus andis Nordic Power Trading F.M.B.A-le novembris 29 protsendise tootluse ja Norwatt Energy fondile 6,6 protsendise tõusu.

„Kui meil on volatiilsus, siis ma teenin raha,“ ütles Nordic Power Tradingu omanik ja fondijuht Bjarne Walbech. „Te võite panustada, et tuleb tõeliselt volatiilne talv, kuna valitseb veepuudus.“

Novembris langes Skandinaavias õhutemperatuur kuni seitse kraadi alla keskmist, mis vähendas vihma ja lumesademeid, mida vajavad hüdroelektrijaamad.

13. detsembril jõudis järgmise kvartali elektri hind Norras, Rootsis, Taanis ja Soomes 79,05 eurole MW/h. Nüüdseks on hind taandunud 68 eurole.

„Kui meil on veel nädal-kaks selline ilm, siis me läheme läbi 100 euro taseme,“ ütles NE Capital Managementi juhatus esimees Peter Fritsche, kes ostab ja müüb elektrit Neas Power Fundile.

Norra sõltub peaaegu täielikult hüdroenergiast, mis on odavaim elektriliik. Rootsis on hüdroenergia osa 50 protsenti. Praegusest vihmaveest ja lumesulamisest saab genereerida umbes 45 terawatt tundi normaalsest vähem elektrit, ütles Bergen Energi tegevdirektor Jonas Almquist. Puudujääk ületab kogu aasta jooksul Taanis tarbitud elektrivajadust, milleks oli 2009. aastal 34 terawatt tundi.

Pakkumist piirasid ka Vattenfalli Ringhalsi seisma pandud reaktor nagu ka E.ONi Oskarshammi oma.

„Edu Põhjamaade elektriturul nõuab head fundamentaalanalüüsi ja kohanduvat kauplemist,“ ütles E.ON Energy Tradingu elektri ja emissioonikauplemise juht Tom Sargent. „Enam kui kunagi varem ei saa kasutada seda, mis toimus eelmisel aastal. Olukord on pidevalt muutuv.“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077