Autor: Indrek Kald • 16. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia käes 17% Läti-Leedu vabaturust

Eesti Energia osakaal Läti ja Leedu elektri vabaturul on 17 protsenti, teatas energiafirma juht Sandor Liive.

"Kui aasta tagasi oli meil Leedus üks klient ehk Eesti Vabariigi suursaatkond, siis tänaseks on meil Leedus üle 80 kliendi ja Leedu vabaturul ca 17protsendiline turuosa. Ka Lätis oleme klientide arvu kasvatanud ja turuosa avatud turul püsib samuti 17 protsendi juures," sõnas Liive täna energiafoorumil.

Eesti avatud turul on Eesti Energia turuosa 85 protsenti. Liive märkis, et turg vajab toimimiseks mitmeid elektrimüüjaid ja konkurentsi. "Kindlasti ei loobu Eesti Energia ühestki lepingust kergekäeliselt. Oleme võitnud uusi kliente Läti ja Leedu turgudel ning kolmes riigis kokku on Eesti Energia jaemüügi turuosa kasvanud," rõhutas ta.

Eesti Energia on avatud elektrituru müügimahtu kasvatanud üle saja protsendi ning üle poole toodetud elektrienergiast müüakse Baltimaade avatud turule.

Liive sõnul on Eesti vabaturul klientidele tekkinud valikuvõimalustega kasvanud ka ootused elektrimüüja suhtes. "Oleme poole aastaga kogenud nii võite kui ka kaotusi, kuid veelgi tähtsam – oleme palju õppinud. Parimate lahenduste tagamiseks oleme muutnud oma tooteid, arendanud klienditeenindust ja koolitanud töötajaid, et oma klientidele jätkuvalt heal tasemel energiat pakkuda," rääkis ta.

Liive märkis, et Eesti inimene on vabaturu tingimustes harjunud valikuid tegema juba aastakümneid. "Oma igapäevaste ostude sooritamisel või ettevõtte jaoks tooraine ostmisel teeme teadlikke valikuid eesmärgiga saada parim toode või teenus võimalikult hea hinnaga. Nüüd jõudsid turumajanduse põhimõtted ka elektriturule – elektrist sai kaup ja elektritootjast motiveeritud müügimees," selgitas Eesti Energia juhatuse esimees.

1. aprillist ostab Eestis umbes 200 suurettevõtet elektrienergiat vabaturult. Kodutarbijad jätkavad reguleeritud hindadega elektri ostmist aastani 2013. Alates 2013. aastast avaneb Eesti elektriturg täielikult, mis tähendab seda, et ka kodutarbijad saavad valida endale sobiva elektrimüüja.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077