Autor: Väinu Rozental • 13. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taastuvenergia toodang suurenes kolm korda

Elektrienergia toodang taastuvatest energiaallikatest suurenes varasema aastaga võrreldes ligi kolm korda, teatab statistikaamet.

Enim mõjutas taastuvelektri toodangu kasvu hakkepuidul töötavate koostootmisjaamade töölerakendamine. Kui 2007. aastani püsis taastuvenergia osatähtsus 1% piires, siis 2008. aastal oli see 2,1% ning 2009. aastal 6,1% elektrienergia kogutarbimisest.

Kuigi hüdro- ja tuuleenergia osatähtsus elektrienergia kogutoodangus on veel suhteliselt väike (alla 3%), oli 2009. aastal areng selles vallas märkimisväärne. Uued paigaldatud tuulegeneraatorid suurendasid tuuleenergiatoodangut eelmise aastaga võrreldes ligi poole võrra ja hüdroenergia toodang kasvas üle 14%.

Kokku toodeti 2009. aastal 8779 gigavatt-tundi elektrienergiat, mis on ligi 17% vähem kui 2008. aastal. Elektritoodangu viis langusesse kohaliku ettevõtlussektori nõudluse vähenemine ja elektriimpordi oluline suurenemine võrreldes elektri ekspordiga. Import suurenes võrreldes 2008. aastaga üle kahe korra. Samas suurenes elektrijaamades elektrienergia ja soojuse tootmine koostootmise režiimil, sest aasta jooksul alustasid tööd uued kohalikku kütust tarbivad koostootmisjaamad. Koostootmisprotsessis toodetud elektrienergia osatähtsus elektri kogutoodangus kasvas aastaga 8,6%-lt 9,2%-ni ja soojuse osatähtsus 27%-lt 35%-ni.

Tingituna elektrijaamade vähenenud vajadustest vähenes 2009. aastal põlevkivitoodang eelmise aastaga võrreldes ligi 8%. Samal ajal suurenes teiste kohalike kütuste tootmine tänu välisnõudluse püsimisele ja soodsatele ilmastikuoludele. Rohkem toodeti nii puitkütuseid kui ka kütteturvast. Puidugraanulite toodang oli 45% suurem kui 2008. aastal. 95% sellest toodangust eksporditi, sealjuures 70% Taani.

Viimase kümne aastaga on energiaturul saanud oluliseks ekspordiartikliks põlevkiviõli. 2008. aastaga võrreldes oli põlevkiviõlitoodang 2009. aastal ligi 10% suurem ja selle eksport rohkem kui kolmandiku (35%) võrra suurem. Üle poole põlevkiviõlitoodangust eksporditi, peamiselt Rootsi, Taani, Hollandisse ja Belgiasse.

Energiatoodete koguimport vähenes aastaga 5%. Enim (üle 30%) vähenes maagaasi sissevedu, sest keemiatööstuses toorainena kasutatava maagaasi järele ei olnud enam nii suurt nõudlust. Vedelkütuste importi mõjutasid 2009. aastal nii ettevõtlussektori langusest kui ka elanike ostujõu vähenemisest tingitud nõudluse vähenemine, aga ka aasta keskel rakendunud uued vedelkütuste aktsiisimäärad. Samas imporditi Leedust aastatagusega võrreldes ligi kaks korda rohkem elektrienergiat.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077